commons.wikimedia
Američki vojnici

Mirovni sporazum SAD i talibana je na ozbijnom testu zbog pandemije koronavirusa.

Na testu je zato što i vladini i talibanski zatvorenici umiru u zatvorima ne dočekavši da budu pušteni na slobodu ili razmenjeni, saznaje Rojters iz četiri dobro upućena izvora na terenu.

Prema oceni iz dva nezavisna izvora značajno je da se mirovni napori održe jer s proleća, po pravilu, počinje novi talas oružanih sukoba i nasilja, a u ovom trenutku to bi značajno otežalo napore da se spreči širenje koronavirusa.

Prema oceni neimenovanog diplomate, učestale posete američkih zvaničnika regionu, a posebno nedavna poseta američkog državnog sekretara, upućuju na zaključak da predsednik SAD Donald Tramp po svaku cenu želi da u izbornoj godini ostvari veliki spoljnopolitički uspeh i da uspešno realizuje mirovni sporazum i najavljeno povlačenje američkih trupa iz Avganistana.

U okviru sporazuma koji su SAD potpisale sa talibanima američke snage bi trebalo da se povuku iz Avganistana, vlada te zemlje je u obavezi da pusti oko 5 hiljada talibana iz državnih zatvora, dok je obaveza talibana da oslobode više od hiljadu zatvorenika.

Za sada, odredbe se ne sprovode kako je planirano, a novinar Rojtersa saznaje iz anonomnog, dobro upućenog izvora, da je razmena zatvorenika pod znakom pitanja zbog bojazni od širenja koronavirusa iz zatvora u populaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here