Premijerka Ana Brnabić danas je povodom izjave potpredsednika vlade Crne Gore Dritana Abazovića da “nije zadovoljan izjavama Beograda u poslednje vreme” rekla da ne može da veruje da iz Podgorice traže da se vodi računa i o tonalitetu naših izjava o Crnoj Gori.

– Prvo sam pomislila da je šala, da je Abazović otišao u Sarajevo da se zabavlja. Iskreno, nasmejala sam se. Ali, posle trećeg čitanja njegove izjave shvatila sam da on to zaista misli i došlo mi je da plačem. Iako je sve to što je izgovorio realno tužno, ipak je zdravije da se nasmejem – rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje kako tumači stav koji je Abazović izneo u Sarajevu.

Premijerka je rekla da prosto ne može da veruje da, posle svega što je vlast u Podgorici učinila u poslednje vreme, sada traže i da “vodimo računa i o tonalitetu naših izjava o Crnoj Gori”.

Abazović je ranije danas izjavio da nije zadovoljan izjavama zvaničnog Beograda u poslednje vreme i ocenio da one ne doprinose umanjenju tenzija.

“Mladi da ostanu u regionu”

– Najvažnije je da mladi ostaju ovde, a poslednjih godina beležimo trend povratka visokoobrazovanih, pa se od 2015. do 2019. godine vratilo 90 hiljada mladih, visokoobrazovanih više nego što ih je otišlo iz Srbije – rekla je premijerka Srbija Ana Brnabić.

Ona je to izjavila na samitu srpske omladine i studenata Balkana nazvanom “Sinergija kao ključ uspeha”, a koji su organizovali Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda i studentska konferencija univerziteta Srbije uz podršku ministarstva spoljnih poslova Srbije i uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu tog ministarstva.

Na samitu je učestvovalo oko 300 mladih iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a kako je istakla predsednica studentske konferencije Univerziteta Srbije Margareta Smljianić “ovde smo da ojačamo veze Srba iz regiona sa Srbijom”.

Brnabić je pozvala mlade iz regiona da ne odlaze i navela da je cilj vlade Srbije da mladima u Srbiji stvori iste uslove kakve imaju i mladi u razvijenim zemljama.

Navodeći šta je do sada urađeno ona je rekla da je informatika uvedena kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, predmet digitalni svet od prvog razreda, a od sledeće školske godine biće uveden i predmet osnove veštačke inteligencije.

– Od 2017. godine smo krenuli da umrežimo i povežemo sve škole preko interneta, a kompletnu digitalizaciju ćemo završiti do 2023. godine. To bi trebalo da urade sve zemlje u regionu – navela je Brnabić i dodala da je dualno obrazovanje uvedeno u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Ona je najavila da će od sledeće školske godine biti uvedeno dualno obrazovanje i na fakultetima u Srbiji.

Govoreći o cirkularnim migracijama u regionu kazala je da nije problem što ljudi odlaze nego to što se ne vraćaju.

– Trudićemo se da stvorimo uslove da se vraćaju mladi koji odu. Pri tome je važno da imaju informacije koje su značajne za povratak, a tu nam je organizacija Tačka povratka mnogo pomogla – rekla je Brnabić.

Predsednik PKS Marko Čadež je govoreći o tome kako privreda može da pomogne mladima naveo da će se ove godine raditi na tome da priznavanje diploma između žemalja u regionu bude jednostavnije, te da je panirano da se uvede jedinstvena radna dozvola da bi se radna snaga jedenostavnije kretala u regionu.

On je takođe rekao da će se privreda boriti da se uvede međusobno priznata dokumentacju kada je reč o carini, odnosno sertifikati i fito-sanitarna dokumenta.

Čadež je najavio da će 29. jula u Skoplju biti održana velika konferencija na kojoj će učestvovati predstavnici 250 kompanija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here