pixabay.com
Foto: Ilustracija

Već decenijama astronomi i fizičari teoretišu o tome kako je svemir ispunjen egzotičnim materijalom nazvanim “tamna materija” koji objašnjava čudno gravitaciono ponašanje galaksija i grupa galaksija.

amna materija, prema matematičkim modelima, čini tri četvrtine ukupne materije u svemiru. Ipak, to nikada nije viđeno ili u potpunosti objašnjeno. I dok je postojanje tamnih materija postalo prevladavajuća teorija koja objašnjava jednu od većih misterija svemira, neki naučnici traže alternativno objašnjenje o delovanju galaksija.

Sada međunarodni tim naučnika kaže da je pronašao nove dokaze da tamna materija možda uopšte ne postoji, prenosi NBC News.

U istraživanju objavljenom u časopisu Astrophysical Journal, naučni izveštaji o malim odstupanjima u orbitalnim brzinama udaljenih zvezda vode jednom zaključku – tamna materija uopšte i ne postoji.

Verovatno bi, u tom slučaju, čista matematika mogla da objasni zašto se galaksije ponašaju onako kako se ponašaju, rekla je Stejsi Mego, koja je glavna u odseku za astronomiju na Univerzitetu “Case Western Reserve” u Klivlendu.

Novo istraživanje sugeriše da se znakovi slabe gravitacione plime, poznati kao “efekat spoljnog prostora”, mogu statistički uočiti u orbitalnim brzinama zvezde u više od 150 galaksija. Autori kažu da taj efekat nemože biti objašnjen teorijama tamne materije, ali može modifikovanom teorijom Njutnove dinamike, MOND.

Njutn je svoju teoriju da se objekti međusobno privlače silom koji varira zavisno od njihove mase osmislio na osnovu posmatranja orbita planete. Uz usavršavanja iz Ajnštajnovih teorija u 20. veku, Njutnova teorija i dalje je zapanjujuća tačna, prenosi tPortal.

Formulaciju MOND-a je dodatno formulisao 1980-ih godina izraelski fizičar Mordehai Milgrom, kako bi objasnio uočeno odstupanje bez tamne materije.

On kaže da gravitacija uzrokuje malo ubrzanje, na tako niskim nivoima da se može videti samo u objektima veličine galaksije. Ovo bi značilo da objašnjenje tamne materije nije potrebno.

Do sada je MOND “preživeo” nekoliko naučnih testova, ali većina istraživača ipak i dalje favorizuje teoriju po kojoj postoje tamne materije. Ostaje nam da vidimo da li će ova teorija promeniti “naučnu klimu”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime