Youtube/Al Arabiya English
Iranski teretni brod MV Saviz

Iranski teretni brod MV Saviz, za koji se veruje da je baza iranske Revolucionarne garde i koji je već godinama usidren u vodama Crvenog mora nadomak Jemena, misteriozno je napadnut, objavljeno je danas na državnoj televiziji.

Brod MV Saviz je godinama na meti kritika Saudijske Arabije dok eksperti UN i zapadnih zemalja tvrde da se brod koristi za prikupljanje obaveštajnih podataka i da bi se pobunjenici Huti u Jemenu, bliski Teheranu, snabdevali oružjem, preneo je AP.

Iranske vlasti tvrde da je brod MV Saviz u funkciji borbe protiv piraterije u Crvenom moru, državna televizija navodi današnji članak Njujork tajmsa u kojem se citira anonimni američki zvaničnik koji tvrdi da je Izrael upozorio SAD na misteriozni napad, što izraelski zvaničnici negiraju.

Centralna komanda američkih oružanih snaga potvrila je da je upoznata sa napadom na iranski brod, ali negira bilo kakvo američko učešće u toj operaciji.

Armija Saudijske Arabije je ranije komentarisala fotografije do kojih je došao AP, a na kojima se na palubi broda vide ljudi u kamuflažnim uniformama, kao i veliki broj antena koje vlasti u Rijadu kometarišu kao “neobične za komercijalni teretnjak” sugerišući da su sa broda vršeni elektronski nadzor i špijunaža, što je potvrdio i vašingtonski Institut za bliskoistočnu politiku koji je MV Saviz nazvao “matičnim brodom” u regionu i bazom za prikupljanje obaveštajnih podataka.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime