Mitropolit Amfilohije: Priština planira da isti zakon primeni na Kosovu

Sputnjik
0
EPA-EFE/Boris Pejović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

“Tri glavne ličnosti na vlasti u Crnoj Gori su ateisti. Oni imaju pravo da budu ateisti ali nemaju pravo da ubijaju boga u narodu”, poručio je danas mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, pominjući predsednika Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.

– Svetinje od pamtiveka pripadaju narodu. Crkva Hristova se ozloglašava i progoni kod nas ovde. Danas se povampirio duh bogoubistva i bratoubistva. Litije su bekstvo od političke manipulacije i istinski povratak crkvi. Ovom narodu je sve oduzimano i sad poslednje što treba da mu se oduzme su svetinje, a to je darnulo u živac narodu. Ali narod se probudio duhovno – kazao je mitropolit.

On je ocenio da nije čudo da je ovaj narod ustao u ovakvoj situaciji, “ali potpuno spokojno, ne kao ranije kada su se braća tokom rata klala, sada hodaju samo sa časnim krstom. Narod hoće da se isceli od rana”.

Po njegovim rečima, vlasti u Prištini planiraju da isti ovaj zakon primijene na Kosovu.

– Ovaj zakon je diskriminatorski, jer su prethodno sklopljeni ugovori sa svim drugim verskim zajednicama. Njima je bitno da našu pravoslavnu crkvu, jer se ona zove srpska, ubiju u Crnoj Gori. Oni obmanjuju rimokatolike i mislimane, jer zakon ne može da važi samo za jednu versku zajednicu. Uporno tvrde da naša crkva neće da se registruje, to su notorne laži. Ona je registrovana, postoji 800 godina – rekao je Amfilohije.

Podsetimo, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije prihvatio je poziv premijera Duška Markovića da se sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori održi 11. marta u 10 časova u Vili Gorica u Podgorica.

Vladu će tokom ovih razgovora predstavljati Zoran Pažin, potpredsednik Vlade; Nebojša Vučinić, profesor Pravnog fakulteta; Aneta Spaić, dekanka Pravnog fakulteta; Dragoljub Bulatović, šef kabineta predsednika Vlade; Nikola Martinović, advokat i Srđan Spaić, diplomirani pravnik.

Odlukom Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ekspertski tim za stručne pregovore u ime Crkve čine protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske i članovi Pravnog saveta mitropolije i eparhije budimljansko-nikšićke advokat Dragan Šoć, advokat Zoran Lazarević, dr Vladimir Leposavić i advokat Damjan Ćulafić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here