Pixabay
Ilustracija

Australija je zemlja prelepih plaža. Mnoge od njih su skrivene, divlje, neke su netaknuti biseri prirode, a neke su pak pretvorene u svetske turističke atrakcije. Za najlepšu plažu na kontinetu u 2022. godini, ipak je neočekivano izabrana plaža veoma čudnog naziva – Mizerija (Misery).

Ovaj dragulj od blistavo belog peska smešten je 20 kilometara južno od grada Olbeni, na južnoj obali Zapadne Australije. U izboru državne organizacije Turizam Australija, plaža Mizerija je pobedila takve prirodne lepote, kao što su plaža u zalivu Aleksandrija na Sunčanoj obali u Kvinslenda i plaža Nek na Tasmaniji.

– Mizerija je fascinantna plaža, zaista svetska klasa – kaže Bred Farmer iz Turizam Australije i dodaje da ova plaža ispunjava sve ono što tipični posetioci plaža traže. – Na ovoj plaži nema gužve, ima kristalno beli pesak, tirkiznu vodu i veoma dramatičnu pozadinu u vidu granitne litice.

Kako kaže Farmer, oblast oko grada Olbeni je inače fascinantno mesto za istraživanje prelepih plaža.

On se takođe osvrnuo na krajnje zanimljivu istoriju ove plaže i poreklo njenog čudnog imena – zašto se jedan raj na zemlji naziva Mizerija?

– Ovo je bila glavna stanica za lov na kitove sve do 1978. Krv i Iznutrice kitova bi često isplivale na obalu, bojile beli pesak i čistu vodu u krvavo crvenu – kaže Farmer.

Pripadnici lokalnog autohtonog naroda Menanga kažu da je ova plaža pre pola veka izgledala potpuno drugačije.

– Tokom mog detinjstva plaža nije bila dobra za kupanje zbog krvi i masti kitova u vodi. Sećam se da sam se šetala plažom i videla gomile kitovih zuba – rekla je Vernis Žil, starešina naroda Menanga.

Iako je plaža Mizerija do sada bila relativno nepoznata na nacionalnom nivou, lokalno stanovništvo i mnogi građani Perta znaju za ovo mesto i vole da ga posećuju. Kako kažu, Mizerija ispunjava sve – Boja vode, peska i celokupne okoline su neverovatni. Naprosto, toliko lep kutak na svetu da ne možete mnogo lepši da potražite.

10 najlepših plaža u Australiji

1. Mizerija – Zapadna Australija
2. Zaliv potkovice – NSW
3. Plaža Spit – Kvinslend
4. Plaža Flaertis – Južna Australija
5. Loh ard gordž – Viktorija
6. Plaža Nek – Tasmanija
7. Zaliv Plave perle – Kvinslend
8. Plaža Depo – NSW
9. Plaža Maris – Džervis Bej ACT
10. Plaža Dandi – Severna teritorija

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here