Ž. Marković
Zaigrali posle defilea: Zajedničko kolo u centru sela

U vlaškom selu Slatina, nadomak Bora, održan je 29. sabor igre 2022. Ova manifestacija se organizuje povodom hramovne i seoske slave Velike Gospojine, a najstarija je u domenu etno-folklorne tradicije na ovoj teritoriji i zaslužuje posebno mesto kao jedan od najvažnijih događaja u godišnjem kalendaru grada Bora.

Organizator ove manifestacije je Centar za kulturu Bor u saradnji sa Mesnom zajednicom Slatina i Kulturno-umetničkim društvom “Branko Olar” iz Slatine, a pokrovitelj je Grad Bor. Sabor je i takmičarskog karaktera, pa se proglašavaju najbolji instrumentalista, najbolji izvorni folklor, najbolja koreografija, najbolji vokalni solista, najbolji zdravičar i sveukupni pobednik. Učestvovalo je pet udruženja: “Đura Jakšić” iz Sumrakovca, KUD “Čučuk Stana” Sikole, Folklorna sekcija Centra za kulturu Bosilegrad iz Bosilegrada, Oreškovica iz Oreškovice i domaćin KUD “Branko Olar” iz Slatine.

Pre programa u Domu kulture, priređen je defile učesnika koji su potom u centru sela zaigrali zajedničko kolo. Posle nastupa i proglašenja pobednika usledilo je narodno veselje uz goste Sabora, Trubački orkestar Danijela.

Prethodno je Sabor igre otvorio Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

– Dok god je ovakvih priredbi, dok god je mladih ljudi i starijih naših sugrađana u tradicionalnoj vlaškoj nošnji, kultura i tradicija će se prenositi s kolena na koleno, iz generacije u generaciju. Sve ovo je upravo ono što predstavlja bazu jednog naroda, a to su kultura i tradicija. Molim vas negujte kulturu i tradiciju Vlaha i svih naroda koji žive u Boru. Meni je drago što vidim večeras ovde mlade, video sam malo detence od dve, tri godine u nošnji i upravo je to motiv zbog čega treba da živi ovaj Sabor – istakao je Milikić.

Danijel Čorboloković, direktor Ustanove Centra za kulturu Bor poželeo je svima da uživaju u nastupima kulturno-umetničkih društava koji su pristigli u Slatinu.

– Savet Mesne zajednice je uradio zaista veliku stvar. Dobar organizator, dobar je i programski odbor koji je odabrao izuzetna društva koja će večeras publika videti. Imamo dobru saradnju sa svim kulturnim centrima našeg regiona i okruga i zato mi je zadovoljstvo da mogu da pozdravim prisutne direktore Centara za kulturu iz Zaječara, Negotina, Kladova tako da ćemo zajedno uživati u programu – izjavio je Čorboloković.

Da za očuvanje običaja u ovom delu Srbije ne treba brinuti pokazali su nastupi mladih. Svima u publici su srca zaigrala kada su na sceni zasvirale sestre frulašice Natalija, Kristina i Katarina Pavlović, članice KUD “Branko Olar” iz Slatine. Zavidno umeće pokazao je i Mihajlo Ilijev, jedan od najmlađih članova KUD Bosilegrad. I Žika Šutulović, predsednik KUD “Branko Olar”, sprema naslednicu unuku Janju Ilić.

Ponosni deda: Žika Šutulović sa unukom Janjom Ilić

– Drago mi je da na 29. saboru igre imamo predstavnike više opština, tako da će svako pokazati svoje umeće, kola, pesme i igre iz svog kraja. Inače, naše udruženje je nastupalo uzduž i popreko preko cele naše Srbije. Bili smo i u Rumuniji, Bugarskoj, Austriji i tako redom. Imamo oko 60 članova koji su podeljeni u tri grupe: pionirsku, omladinsku i seniorsku – kaže za “Vesti” svestrani i neumorni Žika Šutulović, čelnik folkloraša iz Slatine.

Mihajlo Ilijev
Sestre: Natalija, Kristina i Katarina Pavlović iz Slatine

Korona omela jubilej

– Ove godine je trebalo da bude 30. jubilarni Sabor, ali prošle godine zbog pandemije koja nas je zadesila nismo organizovali manifestaciju. Ovo je jedini sabor u okolini koji je takmičarskog karaktera. Koristim priliku da putem “Vesti” još jednom zahvalim svima koji su doprineli da se ovaj Sabor realizuje – kaže Vojkan Pavlović, predsednik Saveta Mesne zajednice u Slatini i jedan od organizatora manifestacije.

Vojkan Pavlović

Oduševljeni gostoprimstvom

– Bili smo na Saboru u Starčevu i tamo smo upoznali Žiku predsednika KUD “Branko Olar”, video je tamo naš nastup, svidelo mu se kako igramo i pozvao nas je da učestvujemo na ovom Saboru. Mi smo prvi put ovde i deca su oduševljena gostoprimstvom, lepom prirodom i baš su zadovoljna. Imamo 70-ak članova u tri grupe – dečja grupa, pripremni i prvi ansambl – kaže Dejan Martinović, umetnički rukovodilac KUD Oreškovica iz Oreškovice.

Prvi put na saboru: KUD Oreškovica
Domaćini: KUD “Branko Olar”

Izvorne igre iz Sikole

Milovan Stanković, predsednik KUD “Čučuk Stana”, iz sela Sikole u opštini Negotin, kaže da su drugi put na Saboru igre u Slatini.

– Rado smo ponovo došli. Domaćini su nas lepo dočekali, sjajno smo prihvaćeni i smešteni. Jedva smo dočekali da krene defile. Predstavićemo se izvornim igrama iz našeg sela, izvorna muzika, pesma i folklor – ističe Stanković.

Aleksandar Grozdić, predsednik KUD “Đura Jakšić” iz Sumrakovca zahvaljuje domaćinima na pozivu.

– Čast nam je da učestvujemo na Saboru igre u Slatini. Lepo smo se smestili, naši članovi će izvesti splet igara, a i imamo frulaša i zdravičara koji će nastupati pojedinačno – kaže Grozdić.

KUD “Čučuk Stana”

Dođite u Bosilegrad

Sa juga Srbije stigli su članovi Folklorne sekcije Centra za kulturu Bosilegrad.

– I mi smo prvi put na Saboru u Slatini. Došli smo da pokažemo običaje našeg kraja i ujedno vidimo kako se radi i igra u istočnoj Srbiji. Imamo oko stotinak članova podeljenih u tri grupe – najmlađi od prvog do petog razreda, druga grupa od petog do sedmog razreda. Izvođački sastav čine oni najstariji, gimnazijalci i studenti. Upravo smo se vratili sa festivala u Paraćinu Širi kolo okolo, pre dve nedelje smo bili u Ohridu na manifestaciji Ohridsko sunce. Imamo naš veliki festival Bosilegradsko Krajište igra i peva, na koji će doći udruženja iz cele Srbije, Makedonije i Bugarske. To je baš veliki festival, pa smo pozvali folkloraše koji večeras nastupaju, ko može i ima mogućnosti da dođe kod nas na festival i vidi kako mi to radimo. Večeras igramo Šopsku svitu i Bosilegradsko Krajište, da na taj način opišemo naš kraj – kaže za “Vesti” Saša Radovanov, koreograf folklorne sekcije Centra za kulturu Bosilegrad.

Pobednici Sabora

Najbolji instrumentalista – Gradimir Stamenković, KUD “Čučuk Stana” Sikole

Najbolji izvorni folklor – KUD “Đura Jakšić” Sumrakovac

Najbolja koreografija – KUD Oreškovica

Najbolji vokalni solista – Žika Šutulović, KUD “Branko Olar” Slatina

Najbolji zdravičar – Nikola Vojinović, KUD “Čučuk Stana” Sikole

Specijalna nagrada – Folklorna sekcija Centra za kulturu Bosilegrad

Sveukupni pobednik – KUD “Đura Jakšić” Sumrakovac

Sveukupni pobednik: KUD “Đura Jakšić” iz Sumrakovca
Najbolja zdravica: Nikola Vojinović
Gradimir Stamenković
Igre sa juga Srbije: Folklorna sekcija iz Bosilegrada

Ekatarina lepotica sabora

Uz nastupe folkloraša i instrumentalista organizovan je i izbor za Lepoticu sabora, a titulu je ponela Ekatarina Milanov iz Bosilegrada. Prva i druga pratilja bile su Jelica Bogić i Marija Antonijević iz Oreškovice.

Jelica, Ekatarina i Marija

Stručni žiri

Nastupe folkloraša, instrumentalista i zdravičara ocenjivao je stručni žiri koji su činili predsednik Danijel Čorboloković, direktor Centra za kulturu Bor i članovi Dragan Petrović, umetnički rukovodilac KUD Bor i Aleksandar Gubijan, muzički pedagog.

Svi uz “Vesti”: Glorija, David, Jovan i Bojana iz Bosilegrada