Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pred posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu da je Kina najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva.

Vučić je rekao za kinesku CCTV da polaže velike nade i očekivanja u Sijevu posetu, uprkos teškoj situaciji u kojoj se Srbija trenutno nalazi.

– Kina je uvek bila na strani međunarodnog prava i uvek je podržavala Srbiju, kao što smo mi podržavali Kinu – naglasio je Vučić.

Kada je u pitanju Tajvan, Vučić je istakao da Srbija snažno podržava princip jedne Kine. “Tajvan je Kina. I tačka”, naveo je.

Ocenio je da Sijeva poseta Beogradu dolazi u pravo vreme, da je veoma srećan zbog razgovora koje će imati sa kineskim predsednikom i da postoji mnogo tema o kojima će razgovarati. Predsednik je rekao da Si uvek ispunjava ono što je rekao, ne obećava mnogo, ali da kada obeća, onda sve i ispuni. Vučić je istakao da Srbija može i treba da nauči, kako je naveo, “na hiljade stvari od svojih kineskih prijatelja”.

Naglasio je da je Srbija potpuno posvećena Sijevoj poseti i da veruje da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda. Prema njegovim rečima, razvijeno je suštinsko poverenje i prijateljstvo između Kine i Srbije, razvijene su ekonomske i trgovinske veze i sada je vreme da se pređe na novi nivo odnosa između dve zemlje, na strateško partnerstvo i o tome kako dve zemlje vide zajedničku budućnost.

– Srbija misli sve najbolje o saradnji sa Kinom i o kineskom narodu – naglasio je Vučić i dodao da želi da vidi što više Kineza u Srbiji koji će doneti poslovne inicijative ili doći kao turisti. Vučić je naveo da je od 2016. godine 15 puta upućivao poziv Siju da poseti Srbiju i istakao da se nada da će se kineski predsednik u Beogradu osećati kao kod kuće.

– Postoji jedna važna stvar. Sporazum o slobodnoj trgovini koji smo potpisali u Pekingu. To je veoma važan sporazum za nas. Zbog toga što smo sada dostigli ukupnu trgovinsku razmenu od 6,1 milijardu dolara između naše dve zemlje. Verujem da ćemo to udvostručiti ili utrostručiti u narednih 10 godina ili čak i više od toga – naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao da ceo svet polaže velike nade u Sijeve mirovne inicijative jer on razgovara sa svima, kao i da je jedan od retkih ličnosti u svetu koje mogu da doprinesu uspostavljanju trajnog mira, koji je, kako je naveo, zajednički globalni interes.

4 COMMENTS

  1. Bravo Vucicu ostajte neutralni dok ovo ludilo zapada traje.Nadajmo se da ce se neko pametan naci na zapadu da stane ovim cudacima na kraj.

  2. Dok ti spavaš i praviš prestavu začaranja očiju svog Naroda na drugoj strani Kosovo ubrzano i marljivo radi u nabavci i osposobljavanju Vojske Kosova Oružjem i Oruđem samim tim Ministar Odbrane Kosova Mačedonci u Petak 03.05.2024 oko 14:30 časova Potpisuje sa Njemačkom Companijom vojnih tehnologija ugovor o kupovini 3 Kom Najsavremenija Radarska Sistema Njemačke proizvodnje TRML-4D Radaski Sitem Domet prječnika 400 Km koji če mu služiti za obuhvat Vazdušnog Sistema i Buduču Vojnu Avijaciju Kosovske Vojske Sistem koji detektuje i najmanje Proektile pa čak i Dronove manjeg dometa kupljena Tehnika i Oruđe moraju dase dostave Vojsci Kosova do kraja 2024 god isto tako Protiv Raketni Sistem IRIS-T SLM Baterije 8 Kom za odbranu Gradova od Krstarečih Raketnih Napada cjelokupan vrednost kupoprodajnog ugovora jeste 478 Miliona Eura dok tvoja BIA i ostale slične službe njoj spavaju u dubokom snu…!! Kurti marljivo radi o jačanju odbranu Kosova,
    Pa sad duboko razmisli kako češ dalje i skim gos Aleksandre Vučiču.Hvala

  3. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

  4. U svakom gradu ima kineskih velikig trgovina , uglavnom gradzani rade a kinezi drze kasu
    ispada da nasi gradzani nisu sposobni da drze prodavnice ,ko je izgleda jako konplikovano
    Bez poreza bez aksiza bez ikakvig obaveza prema drzavi , oni pokupise pare
    Bravo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here