Z. Mirković
Učesnici sastanka u Beču

Evropsko udruženje prijatelja Urovice (EUPU) održalo je sastanak u Beču na kojem su usvojene smernice za dalji rad. Uprava EUPU donela je i smernice za bolji i aktivniji rad Udruženja, sa ciljem većeg uključenja mladih. Mladi će moći da se uključe na izbornoj skupštini koja je zakazana za 8. oktobar.

Na sastanku, kojem je predsedavao predsednik udruženja Bora Božojević,odlučeno je da se ove godine odustane od organizacije dočeka Nove godine zbog prevelikih troškova. Plan za iduću godinu delimično je usvojen i do kraja godine biće kompletno definisan. Dogovoreno je da se organizuje proslava Dana žena, 8. marta, iduće godine. Takođe, planirano je i memorijalno muzičko veče u čast muzičara iz Urovice, najverovatnije oko pravoslavnog Uskrsa. Zatim u julu sledi tradicionalni Dan dijaspore.

Analiziran je dosadašnji rad do avgusta, sa posebnim osvrtom na Dan dijaspore. Ocenjeno je da je Dan dijaspore, održan sredinom jula, u organizaciji Mesne zajednice Urovica, EUPU i Kluba penzionera, bio više nego uspešan. S tim u vezi se uprava EUPU posebno zahvalila brojnim sponzorima kao i opštinskoj saumoupravi Negotina, koji su uvrstili manifestaciju u letnje svečanosti opštine. Takođe, istaknut je i doprinos orkestra Slobodana Dobrosavljevića, koji je bio zadužen za zabavu posle zvaničnog dela manifestacije.

Na sednici su razmatrani rad i aktivnosti Mesne zajednice Urovica, koja je ovog leta sprovela više projekata – kod groblja je urađena rigola za kišnicu, renoviran je krov na zgradi seoske kafane, a sredstva je obezbedila opština Negotin.

Predloženo je Savetu MZ Urovica da se asfaltira deo iza Doma kulture, i zbog boljeg protoka saobraćaja reorganizuje prostor oko pijace u centru sela, preporučeno je da se uradi nova podzemna rigola u centru sela i dogovoreno je da se uredi rečno korito kod mosta sa obe strane.

Urovica u srcu

Dejan Didić, sekretar EUPU predložio je da se napravi nekoliko metalnih tabli sa natpisom “Urovica u srcu”, koje bi bile postavljene na obe strane ulaska u selo, kao i jedna u centru sela kod dečjeg igrališta.

Podrška fudbalerima

EUPU je, takođe, izdvojila sredstva za podršku lokalnom FK Urovica za takmičenje u Okružnoj fudbalskoj ligi Bor. Do kraja godine skupiće se dodatna sredstva od sponzora i prijatelja iz cele Evrope.