Predrag Mitić

Etno mreža, krovno udruženje proizvođača rukotvorina, koje ove godine obeležava 20 godina rada na očuvanju kulturnog nasleđa i ekonomskog osnaživanja žena, održalo je desetu žiriranu izložbu „Sto žena sto minijatura”.

Pod sloganom „Mladi nastavljaju”, uz pokroviteljstvo Ambasade Kanade i podršku NALED-a i korporativnih partnera, u centralnom holu Sava Centra izloženi su radovi 91 autora iz Srbije i inostranstva.

Izložba je predstavila bogatstvo motiva Srbije, od ćilima i srednjevekovnih manastira, do detalja sa mozaika iz Carske palate u Sremskoj Mitrovici i Felix Romuliane.

Ocenjivani su radovi u pet kategorija: vez i zlatovez, pustovanje, heklanje i necanje, tkanje i u kategoriji mladog autora.

Nagrađeni su radovi Snežane Stanojev iz Opova, Ljubice Tomašević iz Sremske Mitrovice, Jarmile Rubanske iz Bratislave (Slovačka), Katarine Mandić iz Pančeva i Marte Miljković iz Trstenika. Dve specijalne nagrade dodeljene su Ani Antonin iz Sremske Mitrovice, za  radove u tehnici suve šatvosirane tikve, i učenicima i učenicama odeljenja IV2 iz prve obrenovačke osnovne škole za 13 eksponata sa motivom tkane krpare koje su izradili uz pomoć učiteljice Dragane Joksić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da izloženi eksponati govore o kulturi, istoriji i tradiciji Srbije.

– Ovo je dobar primer kako da čuvamo tradiciju i kulturno nasleđe od zuba vremena, jer time čuvamo i temelj našeg identiteta i postojanja na ovom prostoru. Važno je da nastavimo da ulažemo u žene i sve koji se bave starim zanatima. Zato će Etno mreža dobiti svoj dom na Kalemegdanu, gde ćemo svima moći da pokažemo šta Srbija ima i da osnažimo žene koje izrađuju rukotvorine – rekao je ministar Vesić.

Ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman, rekao je da će nastaviti da podržava rad Etno mreže kao čuvara bogatog kulturnog nasleđa Srbije.

Predsednik UO UniCredit banke Nikola Vuletić pozvao je društveno odgovorne kompanije da u svoje protokolarne poklone uvrste radove sa elementima kulturnog nasleđa Srbije.

Podršku događaju pružile su i kompanije Telekom Srbija, Rio Sava, Gorenje i Unicredit banka.

Žirirana izložba „Sto žena – sto minijatura” jedina je manifestacija te vrste u Srbiji koja svima koji se bave izradom rukotvorina daje priliku da dobiju priznanje za svoj rad. Za sve posetioce biće otvorena do kraja januara.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here