J. Dinić
Srbi oko barjaka i badnjaka

U crkvi Sveti Sava u Vudvil Parku u Adelajdu, naši ljudi su proslavili Božić kako i dolikuje, kao najradosniji praznik. Badnjičari, umorni, ali veseli, govorili su kako su rano ujutru išli po badnjak u adelajdska brda i kako su nazdravljali ovom lepom događaju.

Svake godine za njih je to velika čast, a badnjačar Jovan Hinić dodaje:

– Najlepše je videti mlađu generaciju, ovu decu koja su pošla sa nama i koja su upijala tradiciju široko otvorenim očima.

Parohijani u crkvenoj sali na osvećenju badnjaka

Na večernoj i ponoćnoj liturgiji, koju je držao sveštenik Strahinja Janjić, sakupilo se više stotina parohijana. U crkvenom dvorištu govorilo se i na srpskom i na engleskom. Oni, koji ne potiču iz srpskih porodica, s ljubavlju i radoznalošću posmatrali su svaki korak tradicije svojih mladih bračnih drugova.

Bilo je i onih koji se još nisu navikli da je badnjak u januaru zelene boje i da zbog visokih letnjih temperatura u Australiji ne sme da se pali.

– Ali, nema ništa bez snega i kuvane rakije – dodaje Slavko Marković, koji živi u Australiji već 25 godina. – Sledeće godine, Bože zdravlje, idemo za Srbiju.

U duhu tradicije: Po badnjak se išlo u brda iznad Adelajda

 

Naši bogati običaji i tradicija ponekad izgledaju malo drugačije, u zavisnosti od toga gde živimo. Uneti slamu i badnjak u kuću kao sveti simbol topline i napretka sasvim je dovoljno da se proslavi Božić, onako kako su to radili i naši preci poslednjih sedamdeset godina na ovom dalekom kontinentu.

Pripreme za Novu godinu

U toku su i pripreme za proslavu pravoslavne Nove godine, u narodu poznatoj i kao Malom Božiću. “Gde ćemo za Novu godinu”, bilo je glavno pitanje u krugu prijatelja i familija ovih dana.

Ukrasili božićnu zabavu: Veliki i mali folkloraši KUD “Oplenac”

U prostorijama Srpskog kluba “Sveti Sava” u Vudvil Parku za dobru atmosferu biće zadužen Goci Bend, koji trenutno gostuje u Australiji. Na stolovima će biti česnica sa novčićem, pa će nekoga pratiti sreća tokom cele godine. U ponoć će svetlucati konfete. Za jednu godinu bićemo stariji, ali iskusniji. Uz poljupce će se nazdraviti starim i novim navikama i poželeti sve najbolje.

Kao što reče Duško Radović: “Da želite i možete više nego što vam treba, a da sve što vam pretekne podelite s onima koji ne mogu kao vi!”

Prilozi za vatrogasce

Na Božićnom koncertu igralo se i pevalo do zore, ali je isto tako i skupljen dobrovoljni prilog za vatrogasce Južne Australije, koji herojskom borbom pomažu našim ugroženim sugrađanima i državi u kojoj sada živimo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here