M. Stanković
Srdačan doček: Rumljani sa domaćinom pred Gradskom kućom u Berzenbriku

I ove godine, tokom letnjih meseci, organizacija Gradimo mostove iz nemačkog Berzenbrika je organizovala posete mladih među pobratimskim gradovima, Rume i Berzenbrika. Najpre su mladi Nemci, njih 20, boravili u Rumi, a onda je usledila uzvratna poseta u kojoj je učestvovalo 35 mladih Rumljana.

Gradonačelnik Berzenbrika Mihael Verneke je gostima priredio topao doček u Gradskoj kući ispred koje se nalazi tabla sa tekstom da su Berzenbrik i Ruma zbratimljeni gradovi, a u samoj zgradi, ispred kancelarije gradonačelnika, takođe stoji tabla na kojoj je gravirano, na srpskom i nemačkom, da su ova dva grada zvanično pobratimljena od novembra 2018.

Ispred barke 35 : Petar Miloradović, Željko Dragić i Mihael Grinberg

Tokom posete Gradskoj kući dr Željko Dragić, istoričar i predsednik organizacije Gradimo mostove, obraćajući se mladima iz Rume je naglasio da se oni sada nalaze u ulozi ambasadora, pa će kao gosti u nemačkim porodicama ostaviti utisak ne samo o sebi nego i o tome kakvi su ljudi u Srbiji. Mladima se taj komentar veoma dopao, a oni su domaćinima kao i prethodnih godina, između ostalog, iz Srema doneli i lubenice.

Uređenje spomen-groblja

Zahvaljujući dobroj organizaciji i bogatom programu, mladi Srbi i Nemci su imali priliku da posete nekoliko gradova i obiđu njihove znamenitosti, kao i zabavni park Heide Park u blizini Hamburga.

Celodnevna poseta gradu Osnabriku je vezana za odlazak na istorijsko mesto gde se tokom Drugog svetskog rata nalazio logor za jugoslovenske, većinom srpske oficire OFLAG 6c
gde su posetili autentičnu baraku nazvanu Baraka 35. Tu su prisustvovali predavanjima koja su održali Mihael Grinberg, predsednik jevrejske zajednice u Osnabriku, dr Željko Dragić i Petar Miloradović, predsednik udruženja Baraka 35 sa ciljem da se istorija ne zaboravi. Usledila je diskusija, a zatim posete spomen-grobljima, hrišćanskom i jevrejskom.

Plakat za izložbu: Dimitrije Pavlović i Daniel Romel

Mladi iz Rume i Berzenbrika su u Gradskoj kući u Osnabriku postavili izložbu koja predstavlja njihovu viziju dobrih odnosa Nemačke i Srbije u budućnosti.

Branka Životić iz Osnabrika se ove godine uključila u rad organizacije Gradimo mostove i njena pomoć bila je dragocena.

Odlična saradnja: Milan Novaković, Karl Hajnc Bitner, Elisabeta Midelšulte i Željko Dragić

Povelje za partnerstvo

Karl-Hajnc Bitneru, počasnom predsedniku udruženja Gradimo mostove i Elizabet Midelšulte, zamenici predsednika su tokom boravka ovog leta u Srbiji dodeljene povelje za zasluge u negovanju partnerskih odnosa Rume i Berzenbrika. Povelje im je u Novom Sadu uručio Milan Novaković, predsednik Južnobačkog okruga. Novaković je godinama uključen u partnersku razmenu dva grada pobratima.

Dimitrije Pavlović je uručio ikonu

Ikona na poklon

U Hanoveru, glavnom gradu Donje Saksonije, gosti iz Rume su posetili parlament. Zamenica predsednice Donje Saksonije, Sabine Tipelt, ih je srdačno dočekala i ukratko im ispričala istoriju republike kao i svoju viziju političke situacije u Evropi prema kojoj sve evropske države treba da budu u istoj zajednici. Dimitrije Pavlović je gospođi Tipelt poklonio ikonu Svetog Đorđa kao simbol prijateljstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here