Vesti
Novi hram Svetog Luke u izgradnji

U nedelju 21. februara, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležili su praznik posvećen sinu kralja Stefana Prvovenčanog, a sinovcu Svetog Save, koji se pre monašenja zvao Predislav.

Sledeći primer svog velikog strica, Predislav se zamonašio i revnosno predao veri. Izabran je za arhiepiskopa srpskog posle svetog Arsenija, pod imenom Sava II (drugi), on je upravljao crkvom s velikom predanošću i ljubavlju. Upokojio se 1268. godine, a mošti mu leže u manastiru u Peći.

Toga dana liturgiju u hramu Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom predgrađu Liverpul je služio, vernike pričestio i malog Alekseja starog 40 dana u hram prvi put uveo, starešina ovdašnje svetinje protonamesnik Aleksandar Milutinović.
I ovom prilikom hram je bio prepun dece i mladih.

Na kraju svoje pastirske besede, otac Aleksandar je pozvao parohijane, vernike i vaskoliki srpski narod sidnejske metropole na molitvu i zajednički ručak 7. marta uz specijalitete nekoliko kotlića, roštilja i drugih srpskih kulinarskih specijaliteta, a celokupni prihod ide u korist dovršenja izgradnje novog hrama.

Prema njegovim rečima, uskoro će biti prosleđena molba jednoj specijalizovanoj firmi u Srbiji za postavljanje mermernog poda u novom hramu. Ukoliko se postigne dogovor, liverpulska svetinja biće jedinstvena u Australiji koja će pored dva tornja imati i mermerni pod.

Kako saznajemo, za nekoliko dana se privodi kraju malterisanje unutrušnjasti nove crkve i uklanjanje skele, pa se pozivaju svi naši “pejnteri” u Sidneju i okolini, koji žele i mogu da dođu i okreče hram, da se jave ocu Aleksandru na broj telefona: 0413 650 102.
Takođe, počela je sa radom Srpska nedeljna škola “Sveti Luka”, časovi srpskog jezika se održavaju nedeljom pre podne, a subotom od 6 uveče časovi veronauke, a u nastavku molitva u crkvi.

Posle verske službe, usledila je trpeza ljubavi u parohijskom domu, koju su pripremile vredne članice ovdašnjeg Kola srpskih sestara.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime