Mleka kao vode, a glad kuca na vrata

0

 

Donje Selište

 

Srbi povratnici u Hrvatsku preživljavaju zahvaljujući uzgoju stoke, koju su uglavnom kupili na kredit, ili "dišu na slamku" od socijalne pomoći. Gotovo da nemaju druge mogućnosti, o poslu mogu samo da sanjaju.

 

Porodica Priljeva iz Donjeg Selišta kod Gline, videla je spas u uzgoju stoke i od 1997. godine, kada se veći deo ove, sada desetočlane, porodice vratio iz izbeglištva, Priljeve su podigle veliku farmu krava muzara. Trenutno ih imaju 70 i godišnje proizvode 270.000 litara mleka.

 

 

Hoće li opstati farma: Većinu krava muzara porodica Priljeva kupila je na kredit

Dobro je bilo kad im je ta proizvodnja donosila mesečni prihod od oko 14.000 evra, ali pošto je u poslednje vreme pao na samo 2.500 evra, prva porodica koja se iz izbeglištva vratila u Donje Selište našla se u veoma teškoj situaciji.
"Odlučili smo se za veliki rizik. Kad smo došli u Selište nigde nikoga. Sve zaraslo u travu i korov. Počeli smo sa jednom kravom, pa prodamo tele, uzmemo još jednu kravu, pa prodamo onu stariju… Dalje tako nije išlo pa smo se odlučili za kredit, najpre za štalu i krave, a onda za traktore i drugu mehanizaciju. Radili smo po ceo dan, jedva kraj sa krajem sastavljali, ali ipak i uspeli. Otplatili smo sve kredite koje smo uzeli zbog podizanja objekata i kupovine stoke, ali u najgorem mogućem momentu ostao nam je još kredit za jedan od traktora. Moramo otplaćivati mesečno 650 evra, troškovi za tih 70 krava su ogromni, a zarade nema. Ne znam kako će ovo završiti," kao da su potonule sve lađe Stojanu Priljevi dok je ovo pričao za "Vesti". 

 


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 23.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here