EPA/Jim Lo Scalzo

Međunarodni monetarni fond odložio je finansijsku pomoć Ukrajini, zbog straha da ukrajinski lider Vladimir Zelenski neće uspeti da vrati milijarde dolara koje su ukrale banke, piše „Volstrit žurnal“, pozivajući se na izvore koji su upoznati s tokom pregovora Kijeva i te svetske organizacije.

Prema pisanju lista, MMF je rekao Zelenskom da mora agresivno da traži ukradeni novac kako bi ispunio svoje obećanje i očistio finansijski sistem razoren krađama i pranjem novca, a među bankama koje su na spisku osumnjičenih je i ona koja je nekada pripadala njegovom bliskom saradniku, biznismenu Igoru Kolomojskom.

MMF je upozorio na te zabrinjavajuće momente još u septembru, kada je saopštio da odlaže odobravanje nove finansijske pomoći Kijevu.

Rukovodilac misije MMF-a u Ukrajini Ron van Roden je izjavio da su zvaničnici te organizacije uočili „nedostatke u pravnoj bazi, sveprisutnu korupciju, kao i to da u značajnom delu ekonomije dominiraju neefikasna državna preduzeća ili oligarsi“.

Zvaničnici Centralne banke Ukrajine su za „Volstrit žurnal“ rekli da se trude da umire MMF i da preduzimaju sve da vrate nestali novac, koji je uložen u banke.

Među izazovima koji su pred Kijevom i koji sprečavaju da Ukrajini stigne pomoć MMF-a jeste pitanje magnata Igor Kolomojski, protiv kog se u SAD vodi istraga, piše „Volstrit žurnal“.

On je zajedno s još jednim biznismenom bio vlasnik 45 odsto akcija najveće banke u Ukrajini — „Privat banke“. Ta banka je 2016. godine nacionalizovana, a vlasti su objasnile da je to neophodno kako bi se izbegao kolaps finansijskog sistema.

Šef Centralne banke Ukrajine je iste te godine rekao da je posle nacionalizacije „Privat banke“ u bilansu finansijske institucije pronađen gubitak od 5,6 milijardi dolara, navodi list.

MMF sada odbija da odobri novu kreditnu tranšu sve dok se ne uveri da vlada Zelenskog aktivno pokušava da vrati 15 milijardi dolara, ukradenih tokom proteklih 10 godina iz više od 100 ukrajinskih banaka, među kojima je i „Privat banka“, piše „Volstrit žurnal“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here