MMF odobrio deficit od četiri odsto

0

 

"Neće biti poteškoća da se dogovorimo oko budžeta za 2010. godinu, ali ostaje izazov kako na srednji rok održati ravnotežu i smanjiti deficit budžeta od 2010. pa nadalje", rekao je Dinkić.

Ministar je preneo da MMF nije insistirao na povećanju poreza i da je bitna stvar o kojoj se razgovara srednjoročni okvir, u vezi donošenja strategije poreske politike.

Sve činjenice govore da je Srbija bolje prošla u pogledu negativnih efekata svetske krize nego neki njeni susedi, poput Hrvatske, koja bez obzira što je povećala stopu PDV-a i uvela "solidarni" porez, ima pad prihoda bužeta od oko osam odsto, rekao je Dinkić.

Ministar je kazao da je skrenuo pažnju MMF-u da starosna granica za odlazak žena u penziju ne treba da se pomera sa 60 na 65 godina, s obzirom na to da su žene u Srbiji prezauzete drugim obavezama, pogotovo oko porodice.

On je napomenuo da se razmišlja o nekim drugim aspektima reforme penzionog sistema, o čemu će se razgovarati š ministrom za rad i socijalna pitanje Rasimom Ljajićem.

Kada je reč o prevazilaženju efeketa ekonomske krize, MMF nije imao neke zamerke, rekao je Dinkić, ukazujući da je u poslednjem kvartalu zabeležen rast BDP u Srbiji za 2,7 odsto, u odnosu na prethodni kvartal.

"Pad BDP-a biće tri odsto do kraja godine, kako sam i ranije najavio", podsetio je ministar ekonomije.

Dinkić je preneo da je deleagcija MMF-a izrazila rezervisanost prema predloženom zakonu o fiskalnoj odgovornodsti i dodao da nije sporno da je potrebno pronaći mehanizam za kontrolu trošenja budžetskog novca, ali da postoje i alternative, koji ne podrazumevaju samo primenu zakonskih propisa.

Predstavnici MMF-a počeli su u ponedeljak sa guvernerom Narodne banke Srbije Radovanom Jelašićem i ministrom Dinkićem pregovore, a u stalnom predstavništvu MMF-a u Srbiji, predstavnici Misije, koju predvodi Albert Jeger, boraviće u Beogradu do 4. novembra.

 

Misija MMF-a počela je posetu Srbiji 22. oktobra tehničkim razgovorima u Narodnoj banci Srbije. Ti razgovori prethode reviziji kreditnog aranžmana i vezani su za prikupljanje podataka i sagledavanje tekućih makroekonomskih, platnobilansnih i monetarnih kretanja.

 

Vlada Srbije će MMF-u predložiti da deficit republičkog budžeta u 2010. godini bude 100 milijardi dinara, na osnovu prihoda od 635 milijardi dinara i rashoda od 735 milijardi dinara, prenose beogradski mediji.

 

Deficit republičkog budžeta od 100 milijardi dinara predstavljao bi 3,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok se do sada pominjani deficit od četiri procenta BDP-a odnosi na deficit ukupne javne potrošnje, koja osim republičkog uključuje i budžet ostalih nivoa vlasti.

 

Odbor direktora MMF je 15. maja 2009. godine odobrio kreditni stend baj aranžman sa Srbijom, koji će trajati do aprila 2011. godine.

 

Time je za oko sedam puta povećan kredit koji je MMF odobrio Srbiji u januaru 2009. godine sa 402,5 miliona evra na 2,94 milijarde evra.

 

Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here