MMF odustao od liberalnog kapitalizma!?

0

MMF odustao od fundamentalne ideje modernog kapitalizma?!

Ekonomisti MMF-a predlažu zemljama s privredama u usponu da razmotre mogućnost korišćenja poreza i drugih instrumenata regulisanja finansijskog tržišta, kako bi ograničile priliv stranog kapitala i izbegle rizik stvaranja špekulativnih "mehura" i drugih

Revolucija!?

 

Prema oceni nezavisnih eksperata, odustajanje MMF od koncepcije nesmetanog protoka kapitala na svetskom finansijskom tržištu je "prava revolucija".

 

Oni ističu da MMF, koji je uvek imao liberalne poglede na svetsko tržište, "izvlači zaključak iz sadašnje finansijske krize", preporučujući jačanje državne kontrole na finansijskim tržištima.

finansijskih neprijatnosti u svojim ekonomijama.

 

To se pre svega odnosi na tržišta akcija i sektore nekretnina, objavio je "Volstrit džornal Evropa", koji izlazi u Londonu.

 
Iako privatne investicije obično doprinose ekonomskom rastu, oni upozoravaju da njihovo prebrzo uvećanje može da izazove ekonomski bum koji se neizbežno završava krahom.

Ističući da MMF sada odustaje od ranijeg protivljenja ograničenju slobodnog protoka kapitala, ruska agencija Prajm-Tas podseća da je uklanjanje svih prepreka za slobodno kretanje finansijskog kapitala bila jedna od najvažnijih i

Brazil, Čile i Malezija za primer

 

MMF sada ukazuje da su one privrede u naglom usponu, koje su kontrolisale priliv kapitala, znatno lakše podnele finansijsku krizu i globalnu recesiju.

 

Ekonomisti MMF su proučili mere kontrole protoka kapitala koje koriste Brazil, Čile, Malezija i druge zemlje u razvoju, kao što su direktni porezi na priliv kapitala, zahtevi za beskamatno deponovanje dela stranih investicija u centralnim bankama i različite mere ograničenja stranog kreditiranja i ocenili da su one bile efikasne.

principijelnih postavki Fonda u njegovim stabilizacionim programima koje su vlade različitih zemalja sveta morale da prihvate u zamenu za dobijanje velikih kredita od te institucije.

 

MMF takođe preporučuje zemljama u razvoju da ne sprečavaju prirodno jačanje kurseva njihovih valuta, što bi moglo doprineti smanjenju priliva kapitala.

 

Zemlje, čiji su kursevi domaćih valuta i tako blizu "realnog kursa" i koje ne žele da snižavaju kamatne stope kako bi odbile strane investitore, treba, kako ukazuje Fond, da obrate pažnju na nestandardne mere regulisanja.

Stručnjaci smatraju da se zbog ogromnog priliva stranog kapitala na tržištima Kine, Južne Koreje, Tajvana, Singapura i drugih zemalja već formiraju "mehuri".

Ove godine će, kako se očekuje, na tržišta privreda u naglom usponu pristići oko 722 milijarde dolara privatnog stranog kapitala, što je 66 odsto više nego 2009, ali je još znatno manje od rekordnog nivoa iz 2007. od 1,28 biliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here