MMF pomaže Grčkoj i obara evro?

0

Svetla tradicija, mračna budućnost: Grčka

 

 

Grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu je, međutim, u četvrtak demantovao vest o navodnim planovima vlade da brzo zatraži pomoć MMF-a, ukazujući da Atina stalno razmatra sve mogućnosti.

 

"Od početka govorimo da su sve mogućnosti otvorene… nismo ništa bliže MMF-u nego ranije. Takve vesti su prosto glupe", rekao je Papakonstantinu agenciji Rojters.

 

Obaranje evra

Vest o mogućem obraćanju Grčke MMF-u je u četvrtak oborila kurs evra za pola procenta, na 1,3670 dolara.

Dau Džons je, međutim, objavio izjavu neimenovanog zvaničnika koji je rekao da Grci "stalno žele da rešenje ostane u okviru EU, ali da to, međutim, ne ide na dobro".

On je dodao da će Grčka morati da odluči gde i kome da se obrati, ukoliko sa samita EU 25. marta ne bude proizašla brza i jasna podrška. "Na stolu je čitav niz scenarija, od kojih je primarni scenario sa MMF-om".

 

"U vladi (Grčke) jača uverenje da će jedino rešenje biti MMF", dodao je taj zvaničnik.

Grčkoj preti državni bankrot ukoliko narednih sedmica i meseci ne dobije desetine milijardi evra neophodnih za izmirenje duga, koji je već premašio 300 milijardi evra, dostižući lane 12,7 odsto bruto domaćeg proizvoda te zemlje.

 

Duplo više kamate za Grčku nego za Nemačku

 

Portparol grčke vlade je u sredu rekao da će, ukoliko troškovi za nove pozajmice ostanu preterano visoki, pomoć MMF-a "svakako biti mogućnost, kojoj će težiti".

Grčka sada za nove pozajmice plaća gotovo dvostruko više kamate nego Nemačka i većina drugih zemalja evrozone, a premijer Jorgos Papandreu je u Evropskom parlamentu izjavio da njegova zemlja neće biti sposobna da obezbedi planirano smanjenje deficita, ukoliko ne bude mogla da pozajmljuje jeftinije.

 

Grčki premijer Jorgos Papandreu je u Evropskom parlamentu ponovio da bi Atina više želela da se osloni na pomoć Evrope nego MMF-a, ali da očekuje da se EU jasno odredi u vezi sa tim pitanjem.

Papandreu je dodao da njegova vlada već sada primenjuje strukturne reforme tog tipa kakav preporučuje MMF, ali bez pristupa njegovom novcu.

 

Pomoć preko leđa ugroženih

Za dobijanje pomoći MMF-a vezani su strogi preduslovi za javne finansije, odnosno za štednju u socijalnim izdacima, podsetili u analitičari.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here