Youtube/O svemu i svačemu

Spisak 25 čudnih stvari koje rade samo Hrvati napravili su stranci hrvatskog porekla i objavljen je na internet stranici Royal Croatian Toursa. Ipak ako želimo da budemo realni moramo priznati da bi ovih 25 kurioziteta lako moglo da se primeni i na Srbe.

Ipak, čini se, da se mnoge od stvari sa spiska ne odnose samo na naše zapadne susede, i da se mogu primetiti i kod drugih naroda u regionu.

1. Hrvati nikad ne sede direktno na betonu

Između betona i pozadine uvek mora da se nađe neki tanak sloj zaštite – od novinskog papira preko plastičnih kesa do kapa i rukavica.

2. Hrvati uvek nose potkošulju

Bez obzira na to da li je reč o deci, odraslim ženama ili muškarcima, Hrvati uvek nose potkošulje i upašu ih u pantalone kako bi zaštitili leđa i bubrege.

3. Hrvati uvek moraju imati pokrivene bubrege

Hrvati ne otkrivaju donji deo leđa jer žele da zaštite bubrege. Boje se da bi razotkrivanje bubrega dovelo do prestanka rada ovog organa ili nekih drugih fatalnih posledica.

4. Hrvati uvek nose papuče

Hrvati uvek nose papuče, bez obzira na pol i godine. Ne veruju da je nošenje čarapa dovoljna zaštita od bolesti, a hodanje bosih nogu ravno je smrtnoj presudi.

5. Promaja je ilegalna u Hrvatskoj

Hrvati nikad i ni po koju cenu ne otvaraju dva nasuprotna prozora, odnosno prozor i vrata, kako bi izbegli stvaranje promaje. Promaja je gotovo ilegalna u Hrvatskoj.

6. Hrvati psuju

Hrvati psuju, i to često. Psuju čak i stare gospođe kad se vrate iz prodavnice, a onda se sete da su nešto zaboravile da kupe.

7. Hrvati jedu supu na početku obroka

Hrvati nikad ne jedu supu kao samostalan obrok. Supom se započinje obrok, a nakon nje sledi neko konkretnije jelo.

8. Preko nedelje moraju pojesti nešto “na kašiku”

Barem jednom nedeljno na jelovniku u hrvatskom domaćinstvu naći će se neko varivo koje se jede kašikom. Hrvati veruju da jela “na kašiku” pomažu njihovoj probavi.

9. Hrvati često koriste čačkalice

Nakon mesnog jela obavezno se koriste čačkalice. Čačkalice koriste mala deca, odrasli ljudi, čak i 80-godišnjaci. Pristojno je rukom pokriti usta kada čačkate zube.

10. Hrvati suše kosu fenom

Svi Hrvati koriste fen za kosu, čak i muškarci s kratkom kosom. Dopustiti da se kosa sama osuši na suncu moguće je samo tokom najtoplijih dana leta.

11. Ne izlaze napolje tek oprane kose

Hrvati nikada ne idu napolje odmah nakon što su oprali kosu. Ne zna se koliko sati treba da se čeka pre izlaska, ali postoji pravilo da izlazak sa sveže opranom kosom dovodi do kašlja, prehlade ili otkazivanja organa.

12. Koriste puno maramica

Svi sa sobom nose paketić maramica. Ljudi svih godina opremljeni su maramicama. To nije zato što su stalno bolesni, ali nekako njihovi nosevi cure češće nego bilo čiji drugi na svetu.

13. Vegetarijanski obrok nikad nije vege

Hrvati i kada prave nešto vegetarijansko u to uvek stave komade slanine ili nešto slično da da ukus jelu.

14. Celu zimu nose najlonke

I to ih ne nose kako bi one trebalo da se nose nego ih nose ispod pantalona kao dodatni sloj koji štiti od hladnoće.

15. Veruju da rakija leči sve

Temperatura? Natopite čarape rakijom i stavite ih na noge i ruke. Posekotina? Rakija će je dezinfikovati. Grlobolja? Popijte rakiju, ubiće bakterije.

16. Svinjska mast je lekovita

Neki Hrvatki koriste je kao lek za bronhitis, samo ju namažu na grudi i puste da deluje.

17. Obožavaju “pederuše”

Muškarci u Hrvatskoj obožavaju da nose te torbice. Bili bi izgubljeni bez njih.

18. Stolice moraju da imaju jastučiće

Drvene i plastične stolice bez jastučića nikako ne prolaze.

19. Vegetu stavljaju u sve

Ako ne kuvate s Vegetom, ne možete se nazvati Hrvatom.

20. Torba nikad ne sme na pod

Ako stavite torbu na pod, to znači da nećete imati novca, tako barem veruju Hrvati. Ako ste u kafiću stavite je na stolicu do sebe ili u krilo, blio gde samo ne na pod.

21. Južina

Ako najave južinu pazite se džangrizavih Hrvata. Veruju da upravo taj vetar uzrokuje loše raspoloženje.

22. Klima je loša

Čak i ako je napolju 100 stepeni, Hrvati su oprezni s klimom. Čim osete hladan povetarac počinju da osećaju razne simptome poput bola u uhu, bola u leđima, grlobolje, temperature i curenja nosa.

23. Šalju pakete autobusom

Ako nekome treba da pošalju paket ili celo prase ili jagnje, Hrvati koriste autobus. Pronađu autobus koji staje u odredištu koje njima treba, daju vozaču nešto novca i to je to. Osoba koja paket čeka, stoji na stanici i prima pošiljku.

24. Sve slave uz pečenje

Otprilike svaka bitnija stvar slavi se uz pečeno prase ili jagnje na ražnju.

25. Najbolje maslinovo ulje je u flašama Koka-kole

Većina Hrvata ima svog ličnog dobavljača maslinovog ulja, rođaka ili prijatelja s obale. Većinom ga toče u korišćene flaše Koka-kole ili Fante i to je najbolje, najčistije, najukusnije ulje, piše Royal Croatian Tours.

2 COMMENTS

  1. 26. Vole sve Srpsko.
    27. Kite se tudjim perijem.
    28. Trude se biti veci nacisti od Hitlera.
    29. Vole pucati U ledja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here