PKS

Donacijama privrednika obezbeđena su tri mobilna rendgen aparata za kliničko-bolničke centre “Dragiša Mišović”, “Zvezdara” i “Zemun”, koji su bili najviše opterećeni tokom pandemije, ukazao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije prilikom posete Odeljenju pedijatrije Zemunske bolnice, sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

„Sredstvima sa namenskog računa Privredne komore Srbije za donacije privrede, nabavili smo tri mobilna digitalna radiografska aparata za  snimanja pacijenata, sa sistemom za radiološku dijagnostiku – po jedan za kliničko – bolničke centre „Zemun“, „Zvezdara“ i „Dragiša Mišović“, rekao je Čadež i zahvalio kompanijama koje su od samog početka pandemije učestvovale u svim akcijama koje je Privredna komora Srbije organizovala, počevši od paketa za penzionere, u kojoj je privreda obezbedila oko 180.000 paketa,  preko donacija za RFZO, pa do prikupljanja sredstava za kupovinu medicinske opreme i aparata, kada su veliki sistemi obezbedili novac za kupovinu po deset respiratora.

– Rendgen aparati proizvedeni su u Srbiji, proizvela ih je firma Visaris, a reč je o najmodernijoj tehnologiji. Želimo da budemo čuvarkuće i da vrednost koju stvaramo u Srbiji ostane ovde – istakao je Čadež.

Nabavka mobilnih rendgen aparata je akcija realizovana za svega nekoliko dana, a uskoro će i Despotovcu biti isporučen još jedan veliki stacionarni rendgen.

Direktor Kliničko – bolničkog centra „Zemun“, prof. dr Dragoš Stojanović, zahvalio je privrednicima i Privrednoj komori Srbije koja je koordinisala aktivnosti za dobrobit zdravstvenog sistema i Ministarstvu zdravlja, koje je omogućilo da se renovira zgrada pedijatrije Zemunske bolnice.

– Velika je razlika kada dijagnostika uz pomoć mobilnog rendgena može da se obavi u zgradi u kojoj je dete smešteno, a drugačije kada se dete prenosi do centralnog objekta u kojem se nalazi rendgen dijagnostika, što je do sada bio slučaj – rekao je Stojanović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio je donatorima koji su odlučili da pomognu državi i zdravstvenom sistemu. „Najbitnije je da nijedno dete neće morati da ustane iz svog kreveta da bi mu se uradio rendgenski snimak. To je veliki benefit za pacijenta, ali i za zdravstvene radnike, posebno u situaciji kada još imamo virus korona“, naveo je on.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime