commons.wikimedia
Volfgang Amadeus Mocart

Jedan od najvećih kompozitora svih vremena Volfgang Amadeus Mocart umro je 5. decembra 1791. godine – bio je genije i muzički virtuoz.

Mocart je bio je „čudo od deteta“: u šestoj godini napisao je prvu kompoziciju, u osmoj sonatu, a u 12. operu pod nazivom „Jednostavna prevara“. Napisao je oko 600 dela – opera, simfonija, koncerata za klavir, violinu, flautu, klarinet, hornu i druge instrumente, gudačkih kvarteta, sonata za klavir i za violinu, kantata, misa.

Najpoznatija Mocartova dela su opere „Figarova ženidba“, „Čarobna frula“, „Otmica iz Saraja“, „Don Đovani“…

Simfonije: „Hafner simfonija“, „Lincerska simfonija“, „Praška simfonija“, „Simfonija u ge-molu“, „Jupiter simfonija“, misa „Rekvijem“, kvintet sa klarinetom „Mala noćna muzika“…

Mocart je sa tri godine svirao klavir, a sa pet i klavir i violinu kao profesionalac. Sa samo šest godina svirao je pred kraljem. Napisao je pola svih svojih simfonija između osme i 19. godine.

Mocart je mogao da zapiše muziku koju je čuo prvi put i to bez ijedne greške. Svedočanstva govore da je lakše pisao muziku nego reči. Svoju prvu simfoniju napisao je sa samo osam godina. Bio je tenor i pisao je levom rukom. Postao je veoma slavan tek posle smrti, a njegova žena spalila je mnoge njegove beleške.

Mocart je voleo životinje i imao je puno ljubimaca – psa, konja, kanarinca, mačku…

Posle preseljenja iz rodnog Salcburga u Beč bio je okružen spletkama zavidljive i stvaralački jalove dvorske muzičke kamarile i finansijski je krahirao. Jedan od najvećih muzičkih genija svih vremena sahranjen je u zajedničkoj sirotinjskoj grobnici u Beču.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime