EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Australijska tehnička savetodavna grupa za imunizaciju (ATAGI) preporučila je da oko 70.000 male dece, uzrasta od šest meseci do pet godina, sa većim rizikom od razvoja teške bolesti od kovida mogu da prime vakcinu moderna od 5. septembra.

U ovoj fazi, vakcina se preporučuje samo mališanima u pomenutoj starosnoj grupi koja imaju ozbiljno ugrožen imuni sistem, invaliditet ili složena zdravstvena stanja koja povećavaju rizik od kovida.

ATAGI je rekao da ne preporučuje širu vakcinaciju unutar starosne grupe, jer ta deca imaju malu verovatnoću da obole od teške bolesti, s tim da se podaci stalno razmatraju.
Prema stavu ATAGI-a, nema dovoljno dokaza koji bi ukazivali na to da bi vakcinacija odojčadi i dece imala bilo kakav uticaj na prenošenje kovida u zajednici.

Federalni ministar zdravlja, Mark Batler je rekao da će Australija biti jedna od prvih zemalja na svetu koja će uvesti vakcinu protiv kovida za decu mlađu od pet godina, posle SAD i Kanade.

Prema njegovim rečima, očekuje da će razuman broj najmlađih biti imunizovan i da će vakcina biti prihvaćena jer se radi o prilično ograničenoj grupi dece koja su posebno osetljiva na teške bolesti.

– Roditelji su ti koji odlučuju o vakcinaciji dece, zato ih ohrabrujem, da ako imaju bilo kakva pitanja da se konsultuju sa svojim lekarima koji ih leče – istakao je Batler.

Ministar je rekao da je vakcinacija dece uzrasta od pet do 11 godina porasla, s tim da je samo 40 odsto starosne grupe primilo dve doze, a nešto više od polovine je primilo jednu.
Inače, ATAGI-jev savet sledi privremeno odobrenje od strane Uprave za terapijsku robu (TGA) za pedijatrijske doze vakcine moderna, koja sadrži nižu koncentraciju aktivnog sastojka od doze za odrasle.

TGA je odluku donela pažljivo razmatrajući podatke sa ispitivanja u SAD i Kanadi, nazvanog kliničko ispitivanje KidCOVE, koje je uključivalo preko 6.000 učesnika starosti od šest meseci do šest godina.

Inače, Savezna vlada je obezbedila 500.000 doza vakcine za šest meseci za starosnu grupu mlađu od pet godina, a prve zalihe će stići u Australiju krajem nedelje.
Roditelji trenutno ne mogu da rezervišu vakcinu, ali će detalji o tome biti objavljeni u narednim nedeljama, a vlada napominje da će biti ograničen broj mesta koje će davati vakcinu mališanima.

Ujedno, TGA je započeo procenu Fajzerove vakcine za decu mlađu od pet godina, što bi potencijalno moglo da obezbedi dodatne opcije snabdevanja za vladu.

Koje dete ispunjava uslov za vakcinaciju?

ATAGI preporučuje vakcinu protiv kovida za decu uzrasta od šest meseci do pet godina koja:

  • imaju ozbiljnih imunih problema;
  • imaju neki oblik invaliditeta;
  • imaju složena i/ili višestruka zdravstvena stanja koja povećavaju rizik od teškog oboljenja od kovida.

To uključuje sledeće ili slične uslove:

  • teška primarna ili sekundarna imunodeficijencija, uključujući lečenje karcinoma ili imunosupresivne tretmane, kao što je navedeno u ranijim savetima ATAGI o trećim primarnim dozama vakcine kod osoba koje su ozbiljno imunokompromitovane;
  • transplantacija koštane srži ili matičnih ćelija, ili terapija himernim antigenom T-ćelija (CAR-T);
  • kompleksna urođena srčana bolest;
  • strukturne anomalije disajnih puteva ili hronična bolest pluća;
  • dijabetes melitus tipa 1;
  • hronična neurološka ili neuromuskularna stanja;
  • invalidnost koja zahteva čestu pomoć u aktivnostima svakodnevnog života, kao što su teška cerebralna paraliza ili Daunov sindrom (trizomija 21).

Mogući neželjeni efekti

Uobičajeni neželjeni efekti kod male dece su uključivali umor, bol na mestu injekcije, razdražljivost i plač. Reakcije su uglavnom bile blage do umerene i nestale su nakon nekoliko dana.

Važno je da nijedno dete u ispitivanju nije razvilo probleme sa srcem kao što je miokarditis (viđeno u retkim slučajevima u starijim starosnim grupama), a nije bilo prijavljenih ni drugih ozbiljnih neželjenih posledica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here