Stripblog

Prikaz stripa “Modesti Blejz” Petera O’Donela i Džima Holdaveja u izdanju Darkvuda

Ona je prelepa i iskonski je primer lepote koja zrači iz njenih prostrelnih očiju. Stoji uspravno, ponosite glave i sve što je stekla, ne zna se kako, ali se zna da je ono što ima zaradila sama, bez pomoći drugih, sem jedne žičice, možda ukosnice.

Nikome ne polaže račune i odveć je samostalna, baš tu samostalnost je stekla u izbegličkim kampovima dok je bila dete, ili malo veća devojčica.

Ma ko će znati tačno kako je dobila ime Modesti, ali svi je dobro poznaju i postala je naširoko čuven strip junak, herojina sredine prošloga veka, Modesti Blejz je oličenje snažne žene, žene antiheroja ili baš pravog heroja nastale iz pera i davnog sećanja bivšeg britanskog veziste iz Drugog svetskog rata Petera O’Donela i crtača Džima Holdaveja 1963. godine.

U poslednjoj godini, najvećeg ratnog sukoba kojeg je svet u svojoj dugoj, predugoj istoriji evolucije video, Modesti, tada devojčica bez imena i porekla, beži iz izbegličkog kampa i tu stiče sve veštine iz umetnosti preživljavanja.

Modesti je došla kao neposredna inspiracija Petera O’Donela dok je bio vojnik negde tamo kod današnjeg Irana, a ondašnje Persije, kada položaju gde su se nalazili on i njegovi drugovi došla devojka, izbeglica iz dalekih balkanskih zemala, bar Peter tako misli i tu počinje priča o devojci, koja će kasnije postati inspiracija za Modesti, koja praktično ima epske elemente.

Kada govorimo o karakteru Modesti Blejz, možda će je najbolje opisati stihovi Rabidranta Tagore iz čuvenog dela “Gradinar” koji kažu: “O svete! Tvoj sam cvet uzabrao. Stegao sam ga na srce, a trn me ubode. Kada minu dan i pade sumrak, Videh da je cvet uveo, ali je bol ostao. O svete! Mnogo će još cveća s mirisom i ponosom doći k tebi. Ali je za mene vreme berbe prošlo; I cele tamne noći nemam svoje ruže, Ostao je samo bol”. (Gradinar (57):74/Narodna knjiga Podgorica/2008)

Njen dalji razvojni put kao lika i njenog dela je ogroman i dugačak, razvija se do prvih godina 21. veka. Modesti je mnogo puta bila ekranizovana 1966, 1982, 2003. bilo je i mnogo novela i romana i zaista je lik koji je prošao mnogo faza izgradnje svog lika.

-Na to mi je malo teže da odgovorim, jer nemam običaj da analiziram ono što radim. Od toga se pomalo ustručavam. Mislim da je časna, da je najverniji prijatelj i da ima još nekoliko takvih odlika. Moram dobro da razmislim pre nego što to pretočim u reči, jer ne volim to da radim-čim kažete da je ona, na primer, ranjiva odmah pomislite: ”Moram da je predstavim kao ranjivu u narednoj priči”, ovako je O’Donel odgovrio na novinarsko pitanje, zbog čega se Modesti dopada ljudima.

Sada je ovaj strip objavljen u luksuznom izdanju izdavačke kuće Darkvud. Planirano je da bude 12 knjiga, na ćiriličnom pismu, od kojih je jedna do sada videla štamparsku presu i zainteresovane čitaoce. U prvoj knjizi ima 8 epizoda, a tako će se i nastaviti.

U prvoj epizodi “La Machine” u kojoj srećemo Modesti i njenog pomoćnika Vilija otkrivamo mnoštvo stvari iz dosijea naše junakinje, ali to je brzo i nabacano, mada je će se sve polako razvijati kako radnja bude odmicala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here