EPA-EFE
Federika Mogerini

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini ocenila je da su vođe evropskog bloka napravile „istorijsku grešku“, jer se nisu dogovorile o počinjanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom na svom samitu.

Ona je napisala u svom blogu da žali što Evropske vođe nisu mogle da se slože uprkos „izuzetnom napretku“ koji su ostvarile obe zemlje i suprotno preporukama Evropske komisije.

„To je mnogo više od izgubljene šanse, to je istorijska greška koja će moći, nadam se, da bude ispravljena što je pre moguće“, napisala je Mogerini.

Francuski predsednik Emanuel Makron bio je najglasniji protivnik početka pregovora o članstvu za vreme sastanka Evropskog saveta u četvrtak i petak, uz argument da prvo treba revidirati procedure o proširenju pre nego što se dopusti zemljama da uđu u EU.

2 KOMENTARA

  1. Ocigledno je da je razlog odbijanje prijema iskljucivo zbog Albanaca u obe zemlje,slicno kao sa Turskom,koju isto nikada nece primiti u EU,bez obzira na ispunjenost uslova. Razgranata mreza albanskog kriminala stvara velike probleme svim zemljama zapadne evrope,ali je zanimljivo da vecina izbegava da o tom javno govori. Ponekad se nesto stidljivo probije u medijima,ali ako se zna da su albanski krimi i plemenski klanovi “glavni“u trgovini ljudima,drogom,oruzjem,kradenim vozilima,pa cak i ljudskim organima,ne cudi takav stav odbijanja prijema ovimh zemalja.Ovde treba dodati i jak radikalni islamizam,manje u Albaniji,ali posebno na tkz.Kosovu i medju Siptarima u Makedoniji.Kad bi neko organizovao nepristrasnu anketu i istrazivanje javnog mnjenja u zemljama EU,videlo bi se sta vecina naroda tamo stvarno misli o ovom problemu,i da bi 90% bilo protiv njihovog prisustva na svojoj teritoriji.

  2. Što nisu dali tebi da odlućuješ, ti bi to rešila čas posla,na sveopšte zadovoljsto i dobrobit svih, kao sa Srbijom i KiM!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime