EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

SAD drže Evropu kao taoca, pokušavajući da je distanciraju od Rusije i tako spreče prirodnu saradnju. Rusija se veoma brzo vratila u strateške globalne igre, na šta Amerika podozrivo gleda. Vašington želi da uspori razvoj Rusije, prvenstveno u pogledu plasmana energenata, i da se na duže staze pokidaju veze Rusije i Evrope, piše Sputnjik.

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma i stručnjak za energetsku bezbednost Mitar Kovač komentarisao je američko mešanje i lobiranje protiv izgradnje ruskih gasovoda ka Evropi.

– Situacija je manje-više slična kao 2013. i 2014. godine, kada je Vašington otvoreno i agresivno lobirao protiv izgradnje gasovoda “Južni tok”. Za razliku od tog perioda, kada je Bugarska odustala od izgradnje tog gasovoda, sada američki senatori ne dolaze samo u tu zemlju, već obilaze ceo Balkan. Dvojica američkih senatora Ron Džonson i Kris Marfi boravili su u Ukrajini i Srbiji, a posetili su i Prištinu – kaže Kovač.

Evropa kao talac

Prema Kovačevim rečima, i u staroj, i u novoj američkoj administraciji vidljiv je kontinuitet politike prema Evropi i Rusiji. Prema Evropi, držeći je u statusu taoca i pokušavajući da je od Rusije distanciraju i tako spreče prirodan spoj u razmeni tehnologija, resursa i energenata.

– Na taj način, SAD pokušavaju da očuvaju primat najrazvijenije države sveta i tako diriguju sve druge procese u Evropi i Evroaziji. S druge strane, Rusija se vratila u strateške globalne igre, na šta Amerika podozrivo gleda i želi ne potpuno da zaustavi, jer je to nemoguće, ali da uspori razvoj Rusije, prvenstveno u pogledu plasmana energenata, da joj smanji budžet i, na duže staze, da se pokidaju veze sa Evropom – objašnjava Kovač i dodaje:

– U institucijama EU još nije prestao otpor „Turskom toku“. Kad su ispunjeni svi uslovi Trećeg energetskog paketa EU, pokušava se sa tihim bojkotom, tako što izgradnja „Turskog toka“ nikako da počne u Bugarskoj, čime se obesmišljava izgradnja gasovoda kroz Srbiju.

Pogođena i Srbija

Prestanak isporuka ruskog gasa preko Ukrajine pogodiće i Srbiju. Pošto Bugarska neće završiti izgradnju svoje deonice „Turskog toka“ do početka naredne zime, postavlja se pitanje kako će Srbija biti snabdevana gasom. Prema informacijama iz Bugarske, ta zemlja će iz „Turskog toka“ Srbiju snabdevati gasom kroz razna premošćavanja. Međutim, Kovač tvrdi da količine gasa dobijene iz „Turskog toka“ na taj način nisu dovoljne za srpsku privredu.

Ipak, on očekuje da između Ukrajine i Rusije dođe do kompromisa u vezi sa tranzitom gasa i da ove godine određene količine gasa, manje nego prethodnih decenija, prođu kroz Ukrajinu.

U prilog tome da je ruski gas nezamenljiv u Evropi ide i činjenica da sve strateške, vojne i bezbednosne okolnosti govore da gas sa Bliskog istoka i iz kaspijskog basena u bliskoj budućnosti ne može da poteče ka evropskim zemljama, jer je Rusija, svojim prisustvom u Siriji, stavila pod kontrolu glavne raskrsnice preko kojih bi gas sa Bliskog istoka mogao da bude isporučivan Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here