EPA/Facundo Arrizabalaga
Džulijan Asanž

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Kerolajn Kenedi u Australiji nagovestila je da bi moglo da dođe do dogovora o priznanju krivice između Džulijana Asanža i vlasti SAD koji bi mogao da okonča američku poteru za osnivačem “Vikiliksa” i omogući mu da se vrati u Australiju.

Na pitanje “Sandej Morning Heralda” o tome da li je moguće da SAD i Australija postignu diplomatski dogovor oko Asanža, Kenedi je rekla da je “slučaj u toku” i da se time bavi ministarstvo pravde.

“Dakle, to zapravo nije diplomatsko pitanje, ali mislim da bi moglo da dođe do rešenja”, navela je Kenedi u intervjuu za australijski list.

Ona je prokomentarisala izjavu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da su optužbe protiv Asanža ozbiljne i da je on ugrozio nacionalnu bezbednost SAD objavljivanjem poverljivih informacija.

“Ali postoji način da se to reši”, naglasila je američka ambasadorka.

Gabrijel Šipton, brat Džulijana Asanža, izjavio je da “Kerolajn Kenedi ne bi govorila ove stvari da se ne želi izlaz iz ove situacije”.

Asanž, australijski državljanin koji je zatvoren u Velikoj Britaniji, bori se protiv ekstradicije u SAD, gde je tražen po 18 optužbi za objavljivanje poverljivih spisa američke vojske i diplomatskih depeša kojima je razotkrio ratne zločine koje su počinile snage SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here