Moguća ušteda od dve milijarde dinara

0

Ljajić, koji bi u utorak, 27. oktobra trebalo da se sastane sa delegacijom MMF-a, rekao je da očekuje da dogovor sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom bude postignut i Srbija dobije drugu "tranšu" kredita.

 

On je rekao da će se razgovori sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom odnositi i na moguće uštede i reforme u oblasti socijalne zaštite, koja podrazumeva i reformu penzionog sistema.

 

Ministar za rad i socijalnu politiku je objasnio da će se promena odnositi na osnovu za utvrđivanje naknade socijalne pomoći za trudnice i da će se ubuduće kao parametar za njeno utvrđivanje koristiti prosečni lični dohodak u poslednjih 12 meseci, kako bi se sprečile zloupotrebe, ali i uštedeti u budžetu milijardu i po dinara.

 

Govoreći o naknadama za porodilje, Ljajić je rekao da se definitivno odustalo od toga da maksimalni iznos naknade za porodiljsko odsustvo bude tri, umesto pet mesečnih plata.

 

"Nije tačno da će porodilje sa primanjima od pet prosečnih plata odnosno od 155.000 dinara dobijati tri prosečne plate, odnosno 93.000 dinara, jer bi se na taj način u nepovoljan položaj dovele visokoobrazovane žene", istakao je Ljajić.

 

 

Samo da razgovori i dogovori sa MMF-om ne budu po onoj narodnoj – držite vodu dok majstori odu

 On je rekao i da će sledeće godine biti izdvojeno više sredstava za socijalna davanja, ali da će biti povećan broj korisnika, a ne pojedinačna primanja.

 

Upitan o mogućem pomeranju starosne granice za penzionisanje žena na 65 godina, on je rekao da je sadašnji penzioni sistem neodrživ i da se u javnosti govorilo "izjednačavanju starosne granice", ali da odluka o tome nije doneta.

 

Ministar je naveo da će se u cilju ostvarivanja ušteda razgovarati o benificiranom radnom stažu, o

pooštravanju uslova za odlazak u prevremenu penziju, jer u Srbiji ima 22 odsto invalidskih penzionera što je ekonomski neodrživo.

 

Na pitanje o smanjenju broja zaposlenih u lokalnoj i republičkoj administraciji i o donošenju zakona u toj oblasti i da li su o tome konsultovani sindikati, Ljajić je rekao da je trebalo konsultovati sindikate i da je potrebno sa sindikatima otvoriti tu temu.

 

Ljajić je naveo da trenutno u 256 preduzeća postoji 44.470 radnika, kojima nije povezan radni staž i 30.321 radnik koji je bez overene zdravstvene knjižice i da će od 1. januara biti pooštrena kontrola za isplatu zarada i doprinosa.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here