EPA/Georgi Licovski
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski

Kabinet predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog saopštio da je moguće da se proglasi još jedno vanredno stanje u zemlji.

Međutim, kako je rekao, to će zavisiti od dogovora najjačih stranaka o datumu novih izbora.

To je saopšteno nakon što je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski pozvao Pendarovskog da produži vanredno stanje u državi, prenosi MIA.

„Stav predsednika Pendarovskog poznat je javnosti. Predsednik se priprema da proglasi još jedno vanredno stanje, samo ako politički akteri ne postignu međustranački sporazum o datumu prevremenih parlamentarnih izbora, čime bi se stvorio pravni okvir za organizovanje i sprovođenje izbora“, saopšteno je iz kabineta.

Mickoski je juče pozvao Pendarovskog da produži vanredno stanje i istakao da će VMRO-DPMNE učestvovati na izborima pod dva uslova – ako se uvedu protokoli za zaštitu zdravlja ljudi i ako se obezbede uslovi za fer i demokratske izbore.

Mickoski, koji smatra da je prvi mogući datum za izbore sredina jula, istakao je da bi kampanja trebalo da počne kada misija OEBS-a stigne u Severnu Makedoniju. Vanredno stanje u Severnoj Makedoniji isteklo je u subotu u ponoć.

Dve najveće političke stranke, SDSM i VMRO-DPMNE, nisu uspele da postignu sporazum o datumu održavanja izbora na sastanku s Pendarovskim.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime