PKS

U Privrednoj komori Srbije (PKS) biće predstavljeni rezultati prve faze programa “Moja prva plata” i najavljen novi ciklus ovog projekta čiji je cilj da podstakne zapošljavanje mladih i pruži podršku privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova. 

Skup će otvoriti Marko Čadež, predsednik PKS i Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije.

Nakon uvodnih izlaganja biće održana Panel diskusija “Moja prva plata – Relevantnost za privredni sektor i mlade” u okviru koje će predstavnici vlade, privrede, i mladi, biti u prilici da iznesu svoja mišljenja o programu, daju preporuke i predlože dalje aktivnosti.

Program Vlade Srbije „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i PKS. 

Na tržištu rada je sve veći broj poslova koji po svojoj složenosti zahtevaju kandidate na određenom nivou obrazovanja i po svojim zahtevima nisu orjentisani na konkretnu struku, već često zahtevaju različita znanja i veštine iz više oblasti obrazovanja i rada. Zbog toga program „Moja prva plata“ podrazumeva osposobljavanje nezaposlenog lica za samostalan rad na konkretnim poslovima kod poslodavca, bez obzira na stečeno zvanje u formalnom sistemu obrazovanja, a u okviru istog nivoa obrazovanja koji se zahteva u oglašenoj poziciji poslodavca.

Mladima sa završenim srednjim obrazovanjem obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000 dinara, dok za one sa završenim visokim obrazovanjem naknada iznosi 24.000 dinara. Za prvi ciklus Programa „Moja prva plata” opredeljene su ukupno dve milijarde dinara iz budžeta R. Srbije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime