EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

Kineska teniserka Peng Šuai, koja se vodila kao nestala nakon što je optužila bivšeg visokog kineskog zvaničnika da ju je prisiljavao na seksualne odnose, razgovarala je putem video linka sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom kojem je prenela da je dobro i da je bezbedna, saopštio je MOK.

– Objasnila je da je bezbedna i da je dobro, da živi u svojoj kući u Pekingu, ali da bi volela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku. Zato sada radije provodi vreme sa prijateljima i porodicom. Ipak, nastaviće da se bavi tenisom, sportom koji toliko voli – navodi se u saopštenju MOK-a.

MOK je u saopštenju naveo da je Peng, na početku 30-minutnog razgovora sa Bahom, zahvalila MOK na zabrinutosti za njeno stanje.

Početkom meseca, Peng je na jednoj kineskoj društvenoj mreži objavila da ju je bivši zamenik kineskog premijera Džang Gaolij seksualno napastvovao pre nekoliko godina. Napisala je i da je s njim kasnije imala sporazumni odnos.

Njen komentar je brzo obrisan sa društvene mreže Weibo, vodeće kineske drušstvene mreže, ali su se skrinšotovi njenih optužbi pojavili na Internetu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da nije bilo upoznato sa kontroverzama oko Peng (35).

Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je novinarima da pitanje “nije diplomatsko”, kao i da nije svestan situacije, preneo je AP.

Ženska teniska asocijacija (WTA) je zahtevala da se tvrdnja Peng “razmotri na odgovarajući način, što znači da navodi moraju da se ispitaju u potpunosti pravedno, transparentno i bez cenzure”, a zapretila je i da će se povući sa turnira u Kini.

Zabrinutost zbog navoda kineske teniserke je izrazila i muška teniska asocijacija (ATP), a brojni teniseri pojedinačno su pozvali na istragu povodom njenog nestanka.

Portparolka Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi pozvala je u petak na “istragu sa punom transparentnošću oko njenih navoda o seksualnom napadu”.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan pozvao je danas kineske vlasti, kako je naveo, da puste teniserku Peng Šuaj da javno govori kako bi razjasnila šta joj se desilo, a ukoliko to ne učini, upozorio je da bi to moglo da ima diplomatskih posledica po Peking.

Peng je nekada bila u vrhu svetskog tenisa u dublu, a osvojila je Vimbldon 2013. i Rolan Garos godinu dana kasnije.

Učestvovala je tri puta na Olimpijskim igrama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here