Z. Mirković
IGRE I PESME IZ PRIZRENA: SKC "Stevan Mokranjac"

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča apsolutni je pobednik 39. smotre kulturno- umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji. Igre i pesme iz Prizrena pod nazivom Dogodine u Prizrenu, donele su “Mokranjcu” najviše glasova žirija i prvo mesto.

To je koreografija Milorada Runje i Zvezdana Đurića, vokalni pedagog bila je Sanja Ranković, dok je za muzički aranžman zaslužan Darko Ćitić. “Mokranjcu” je pripalo i nekoliko specijalnih nagrada, a poseban pečat nastupu dale su originalne nošnje iz Prizrena i okoline koje su nosili članovi ansambla. Koreografiju Dogodine u Prizrenu SKC “Mokranjac” izvešće i na Evropskoj smotri folklora sredinom maja u Beogradu.

Ovogodišnja Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji održana je u Beču i okupila je 13 ansambala koji su nastupili u takmičarskom i revijalnom delu. Publika je uživala u igrama, a koreografije su igrom, pesmom, muzikom, nošnjama dočarale sve delove Srbije. Festival srpske kulture i tradicije, u potpunosti je opravdao očekivanja.

Čuvajte jezik i ćirilicu

Smotru je otvorio i učesnike i publiku pozdravio Đorđe Milićević, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom, koji je istakao da će matica nastaviti da, kao i do sada, pomaže srpske klubove u inostranstvu, jer je to i njena odgovornost. Uz zahvalnost organizatorima, roditeljima, rukovodiocima, predstavnicima Ambasade Srbije u Beču, Milićević je ukazao da su simboli srpskog naroda – jezik, ćirilica, istorija, kultura, tradicija i identitet, i da, kada nema tih simbola, nema ni našeg naroda ma gde živeo.

– Znam koliko se trudite da sačuvate našu tradiciju i identitet, a naša obaveza i odgovornost su da vam u svemu tome pomognemo. I ova poruka – “U ime predaka, na ponos i čast sa tradicijom i kulturom” mnogo govori. Uvek treba da budemo podstaknuti, pre svega, hrabrošću naših predaka, ali da uvek razmišljamo o potomcima i o budućnosti – poručio je ministar. – A upravo su najmlađi budućnost Srbije – dodao je Milićević.

– Mladost je naša budućnost. Želim vam mnogo uspeha danas i ubuduće. Ministarstvo će se truditi da na sve moguće načine da pomogne kulturno-umetnička društva koja okupljaju Srbe van Srbije – rekao je Milićević.

Tradicija i kultura

Nenad Milenković, predsednik Asocijacije srpskog folklora dijaspore istakao je da su smotre folklora važne zbog negovanja kulture i tradicije i da srpska društva u Austriji već godinama ispoljavaju vrhunski kvalitet koji je posle pandemije korona virusa dodatno poboljšan. Milenković je najavio i promene kada je reč o Evropskoj smotri srpskog folklora.

Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), kazao je da je Smotra, koja je okupila 13 društava, vrhunac srpskog folklora.

– Već na tehničkim probama najveći stručnjaci iz sveta folklora su najavili da će biti vrlo teško proceniti ko je bolji. I drago mi je zbog toga što su društva prepoznala ideju naših smotri i došla u punom kapacitetu, spremni za razmenu, učenje i unapređenje rada – rekao je Stanković.

KUD Mladost Leobersdorf
KUD Jedinstvo Beč
NASTUPILI REVIJALNO: KUD Kolo sreće Grac
PESMA UZ TAMBURE: KUD “J. J. Zmaj” Solenau
RASPEVANE: Članice KUD Brojanica Grac
KUD Krajišnik Vilhelmsburg
SSKUD “J. J. Zmaj” Feldkirh
VESELA KOREOGRAFIJA: KSZS Salcburg
KUD Trebava Salfelden

Malo falilo do 100 poena

Izvođački ansambl SKC “Stevan Mokranjac” još jednom je potrvdio da sve prethodne nagrade nisu bile slučajne. Uvežbani igrači ostavili su dobar utisak na publiku i na žiri koji su činili koreograf Igor Gudžić, etnolog Ivan Terzić i etnomuzikolog dr Mirjana Zakić. U konačnom zbiru “Mokranjac” je osvojio 98,5 poena i prvo mesto na Smotri.

“Za petama” najboljima bili su igrači KSD Bambi iz Beča, koji su kao vicešampioni osvojli 96,5 poena, dok su treće mesto podelili KUD Zavičaj iz Klagenfurta i KSZS Salcburg sa 95,33 poena.

Na tabeli zatim slede KUD “J. J. Zmaj” iz Solenaua sa 92 boda, KUD Mladost iz Leobersdorfa sa 91,33 poena, pa “J. J. Zmaj” Feldhirha i KUD Trebava Salfelenden sa 89,33 boda. Jedinstvu iz Beča pripalo je po odluci žirija 85 poena, a Brojanici iz Graca 79,33.

Specijalne nagrade

Dodeljene su i specijalne nagrade, a i tu je “Mokranjac” bio dominantan. U njihovim rukama ostaju specijalna nagrada za najbolju koreografiju – Dogodine u Prizrenu, za najbolji igrački ansambl, za rekonstrukciju kostima i za najbolje pevanje.

Specijalna nagrada za originalnost kostima pripala je KSD Bambi, a za najbolji muzički aranžman KUD Zavičaj, odnosno Darku Ćitiću.

Najbolja koreografija najbliža izvoru je – “Bilo jednom u Osipaonici” KSD Bambi, a najbolja ženska pevačka grupa izvela je pesme “Evo idu kićeni svatovi” i “Ne krij se devojko” (KSD Bambi).

ZA PETAMA PRVAKU: KSD Bambi

Trobojka simbol otpora

Milićević je preneo apel predsednika Vučića upućen svim Srbima, gde god da žive, da u inat onima koji nas proglašavaju genocidnim narodom istaknu naša nacionalna obeležja, našu najlepšu trobojku i da pokažu da srpski narod nikada neće moći da sruše.

– Zastava Srbije postaće simbol otpora svih slobodarskih naroda sveta, poruka je našeg predsednika svima koji bi da nas ponize i unize. Neka se zato i danas ovde u srcu Austrije vijore naše trobojke. Neka Beč odjekuje od naše pesme i igre. Kad Srbi pevaju nek se svi vesele – rekao je Milićević.

SRBI DA ISTAKNU OBELEŽJA: Đorđe Milićević

Jedinstvom protiv pritisaka

Ministar Milićević je podsetio okupljene da su Srbija i srpski narod ovih dana izloženi najtežim pritiscima.

– Posebno jak udar je na naš narod na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj. Znam da će biti teško odbraniti se, ali ubeđen sam da ćemo se, predvođeni predsednikom Aleksandrom Vučićem, boriti svim političkim i diplomatskim sredstvima i da ćemo pobediti u toj borbi. Da bismo pobedili moramo biti jedinstveni. Srpski narod je uvek snagu i napredak crpeo iz svog jedinstva – istakao je on.

Vredni vaučeri

ASSF je obezbedio svim društvima brojne nagrade, vaučere u vrednosti od više hiljada evra, između ostalih tri koreografije, nošnje, muzički aranžman…

– Želeli smo da obezbedimo da svako društvo danas, koje dođe, sa smotre ode bogatije i ode, jer mi ovo ne vidimo kao vrstu takmičenja, već kao motiv da društva više investiraju u svoj rad, za buduće generacije. To je i dovelo do povećanja kvaliteta društava i to se vidi – rekao je Stanković.

Aleksandar Stanković, Nenad Milenković i Saša Božinović

Pomoć matice

Nenad Milenković je istakao da matica sve više pomaže srpske klubove u dijaspori.

– Finansijski ili posetom, iz matice daju sve što mogu. Srpski folklor je važan za srpski narod, posebno za nas u dijaspori. Kroz folklor deca uče srpski jezik, nikad ne zaborave ko su i odakle su, odakle im potiču roditelji. Tako vezujemo decu za našu Srbiju i RS i automatski im dajemo volju da to što rade, rade sa velikom ljubavlju – poručio je Milenković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here