D. Pašić
Prota i parohijani ispred spomen-kapele

Na Vojnom groblju iz Prvog svetskog rata u naselju Rajferdorf, oko tri kilometra severoistočno od Mauthauzena u Gornjoj Austriji, obeležen je Dan primirja. Shodno merama zbog pandemije koronavirusa, protojerej-stavrofor parohije u Lincu Dragan Mićić je sa nekoliko parohijana održao molitvu za 8.000 vojnih zarobljenika, koji su ovde sahranjeni. Tokom Prvog svetskog rata u blizini naselja Mauthauzen nalazio se veliki zarobljenički logor, sa više od 40.000 ljudi. Prema podacima austrougarske štampe, koja je donosila izveštaje iz logora, Mauthauzen je tokom rata bio poznat kao “srpski logor”, sem u poslednjoj godini rata, kada se u izveštavanju o zatvaranju logora pominju skoro bez izuzetka samo italijanski zarobljenici.

U znak sećanja na naše žrtve, crkvena opština iz Linca prethodnih godina molitvama i izgradnjom predivne kapele brani od zaborava upokojene Srbe.

Natpis na kapeli u Mauthauzenu

– Moramo se brinuti o ovakvim mestima jer je nemamo prvo da zaboravimo žrtvu koju su dali za našu državu i narod. Srbija je najduže učestvovala u Prvom svetskom ratu i u odnosu na broj stanovnika podnela je najveće civilne i vojne žrtve, pa je jasno zašto je važno da se okupljamo na ovakvim mestima – rekao je sveštenik Mićić.

On nije zaboravio da prisutnima podeli simbol Dana primirja, amblem cveta Natalijine ramonde, koji se nosi na reveru. Ime je dobila po kraljici Nataliji, jer ju je 1884. otkrio i opisao, zajedno sa botaničarem Josifom Pančićem, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića – Sava Petrović.

Na groblju sahranjeno 8.000 Srba

Najviše Srba

Na groblju, okupljeni u šest masovnih grobnica, leže posmrtni ostaci 8.000 Srba. Zanimljivo je da od šest nedostaju dva nadgobna spomenika, odnosno kamena i da nije poznato ko, zašto i kako ih je sklonio. Groblje je je trapezoidnog oblika, po njemu su u pojedinačnim redovima raspoređeni grobovi 1.766 italijanskih vojnika iz Prvog svetskog rata i 1.677(vojnih i civilnih) palih u Drugom svetskom ratu. Tu počivaju još Englezi, Francuzi, Rumuni, Austrijanci, Česi i Mađari, koji su umrli usled epidemije tifusa, koja je 1915. godine zahvatila logor i naselja u blizini.

Radovi na proleće

Spomen kapela Svetih srpskih novomučenika podignuta je da bi svedočila o srpskim žrtvama koje počivaju na Vojnom groblju kod Mauthauzena. Gradnja je počela 2016. godine, a spoljni radovi su već završeni tako da sada predstoji unutrašnje uređenje. Ikonostas je pripremljen i treba da bude transportovan i ugrađen. Prota Mićić veruje da će radovi biti nastavljeni u proleće sledeće godine jer je korona virus omeo da to bude završeno ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here