J. G.
Pričešće najmlađih u Liverpulu

Srpska pravoslavna crkva i vernici u sredu su obeležili Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, čija su dela poznata i izvan granica SPC.

Njegove mošti počivaju pod Ostrogom u Crnoj Gori. Svetog Vasilija je u srpskoj Crkvi Gospod odredio za posebnu misiju, za pomoćnika i iscelitelja svih nevoljnih i bolnih, koji sa čvrstom verom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu i Božijem ugodniku.

Vladika sa sveštenstvom i vernicima obišao je radove u novom hramu

I danas je ostroška isposnica svojevrsna banja isceljenja, u kojoj prema verovanju mnogi bolesni nalaze milost Božiju i odakle svojim domovima odlaze zdravi i dušom i telom.

Na ovaj veliki praznik i crveno slovo u crkvenom kalendaru ne obavljaju se nikakvi paganski običaji, niti rituali. Na praznik Svetog Vasilija jedino što treba da uradite jeste da se iskreno pomolite čudotvorcu – veruje se da će svaka iskrena želja iz dubine srca biti ispunjena.

Svetu arhijerejsku liturgiju na Svetog Vasilija Ostroškog u crkvi Svetog Luke u sidnejskom naselju Liverpul služio je, vernike pričestio i slavski kolač (preslava) Biljani Vukelić presekao episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan, a sasluživalo je prisutno sveštenstvo, đakoni i ipođakoni, a odgovarao crkveni hor.

Crkva Svetog Luke bila je puna vernika

Posle verskog dela prisutni su razgledali tekuće radove u unutrašnjosti novog hrama i prisustvovali zajedničkom ručku u parohijskom domu, koji su pripremile članice liverpulskog Kola srpskih sestara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here