Z. Vicelarević
Spomenik srpskim i ruskim ratnicima u Frankfurtu

Tačno u 11 časova u subotu 11. novembra obeležiće se 105 godina od Dana primirja u Prvom svetskom ratu na Vojnom groblju koje se nalazi na frankfurtskom centralnom groblju.

Zaupokojnu molitvu za pale junake služiće sveštenici Srpske pravoslavne opštine Frankfurt – otac Simon Turkić, otac Neđeljko Đokić, otac Slobodan Tijanić i otac Aleksandar Marković.

Kod pravoslavnog krsta, spomenika postavljenog na mestu gde su sahranjena 42 ratnika srpske i ruske nacionalnosti, venac će u ime Republike Srbije, položiti Stevan Sinđelić, konzul i vršilac dužnosti šefa Generalnog konzulata u Frankfurtu. O

čekuje se da će u ime Ruske Federacije venac položiti Ivan Khotuljev, generalni konzul Generalnog konzulata Ruske Federacije u Frankfurtu. Takođe se očekuje, kao i svake godine, brojno prisustvo predstavnika srpskih udruženja i klubova iz Frankfurta i obližnjih gradova.

Krst je podignut 2018. na stogodišnjicu završetka Velikog rata, a na pločama ispred njega su ispisana imena 42 Srbina i Rusa koji su postradali na ovom području za vreme Prvog svetskog rata.