J. Gajeskov
Pre i posle svete liturgije prota Đuro je presekao više od 15 slavskih kolača

U hramovima Srpske pravoslavne crkve, širom Australije, u ponedeljak je obeležen praznik Đurđic, odnosno prenos moštiju Svetog Georgija.

Đurđic je, kao i dan Svetog Georija – Đurđevdan, koji se obeležava 6. maja, jedna je od najčešćih slava srpskih porodica.

Iako je bio radni dan i u uslovima koje diktiraju pravila ponašanja tokom pandemije, pravoslavne svetinje širom Petog kontinenta posetio je značajan broj vernika, kako i dolikuje jednom ovakvom važnom prazniku.

Svetu liturgiju u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati služio je i petnaestak kolača slavarima presekao starešina svetinje prota Đuro Đurđević.

Prota Đuro Đurđević

U pastirskoj besedi, prota Đuro je podsetio vernike da Svetog Georgija crkva pominje kao velikomučenika i borca za hrišćanstvo, koji je kao Hristov vojnik pogubljen 303. godine, propovedajući novozavetnu veru.

– Sveti Georgije je veoma poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje. Jednom 16. novembra kao praznik prenosa moštiju svetitelja Đurđic, i drugi put 6. maja kada se obeležava dan njegove smrti – Đurđevdan, a naša kabramatska crkvena opština i hram sa ponosom nose ime ovog svetitelja. Danas se molimo i za zdravlje sadašnjeg patrijarha srpskog Irineja koji je u bolnici, a sećamo se i patrijarha Pavla koji je pre jedanaest godina preminuo na današnji dan – rekao je između ostalog otac Đuro.

Inače, među slavarima je bilo puno mladih, što nam kazuje da će tradicija srpske slave i vera pravoslavna opstati još dugo na ovim prostorima, daleko od zemlje predaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here