commons.wikimedia/Igor Dvurekov
Ruski helikopter (Foto: Ilustracija)

Vazduhoplovni zavod Vojske Srbije „Moma Stanojlović“ u Batajnici već je dobio sertifikat francuskog „Erbasa“ za remont helikoptera „gazela“, a u toku su pregovori o tome da postane regionalni centar za remont drugog „Erbasovog helikoptera H-145M, ali i ruskih helikoptera Mi-8 i Mi-17, piše „Blic“.

Tako bi, kako navodi beogradski list, taj zavod VS postao jedan od retkih centara, ne samo u regionu, već i u Evropi, za popravljanje i održavanje letelica nekada dva suprotstavljena bloka.

List konstatuje da su odnosi Rusije i NATO i sada zategnuti, ali i da se geopolitička situacija značajno promenila, pa tako sada i neke članice NATO imaju u svojoj floti sovjetske i ruske helikoptere.

„Blic“ prenosi da je informaciju o tome da se već uveliko razmišlja da „Moma“ pored sertifikata „Erbasa“ dobije i sertifikat za održavanje ruskih letelica potvrdio je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

„U Ovom zavodu već se održavaju ruski helikopteri koji su u sastavu srpske vojske i to Mi-8, a delom se popravljaju i Mi-17. Bez obzira na visok kvalitet rada ovog zavoda, još su potrebna dodatna ulaganja kako bi ‘Moma’ mogao da oslužuje sve vrste helikoptera“, kazao je Lazanski.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime