EPA/Fehim Demir
Tadašnji predsednik SAD Bil Klinton sa Momčilom Krajišnikom i Alijom Izetbegovićem 21. decembra 1997. godine

U Republici Srpskoj danas je preminuo nekadašnji predsedavajući Narodne Skupštine Momčilo Krajišnik.

On je preminuo od posledica zaraze koronavirusom u Banjaluci jutros oko 6 časova.

Krajišnik je rođen je u naselju Zabrđe u opštini Novo Sarajevo. Bio je član SKJ.

Krajišnik je postao jedan od direktora jedne od najuspešnijih kompanija u SR BiH, “Energoinvesta”.

On je osuđen na devet meseci zatvore zbog malverzacija oko izgradnje vikendice Radovana Karadžića na Palama. Krajišnik je iskoristio to zatvaranje, tvrdeći da je bio zatvoren što je Srbin.

Momčilo Krajišnik je u julu 1990. bio među osnivačima Srpske demokratske stranke (SDS) čiji je lider bio Radovan Karadžić.

Nakon prvih višestranačkih opštih izbora u SR BiH izabran je za predsednika Narodne skupštine SR BiH. Bio je predsedavajući Narodne Skupštine Republike Srpske Bosne i Hercegovine i član Predsedništva BiH od 1996. do 1998.

Uhapšen je 3. aprila 2000. po poternici Haškog tribunala.

Dana 27. septembra 2006. je proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, progone na rasnoj i verskoj osnovi, deportacije i nečovečno postupanje kao i za zločine protiv čovečnosti i to u 35 opština, uključujući Zvornik, Banju Luku, Prnjavor, Bijeljinu, Bratunac, Bosansku Krupu, Sanski Most, Trnovo i Sokolac.

Osuđen je na 27 godina zatvora, a 17. marta 2009. mu je Haški sud smanjio kaznu na 20 godina zatvora.

U presudi Tribunala se, uz ostalo, navodi da je tadašnja Srpska demokratska stranka (SDS) krajem oktobra 1992. godine osnovala ratnu skupštinu bosanskih Srba na čelu sa Krajišnikom. Skupština je odmah počela sa uspostavom paralelnih struktura vlasti, pa je  12. maja osnovala i vojsku na čije čelo je postavljen Ratko Mladić.

Na slobodi je od 30. avgusta 2013. godine, jer je odslužio dve trećine kazne.

Bio je učesnik mirovnih pregovora o BiH u Dejtonu 1995. godine. Specijalni američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk kasnije ga je opisao kao “Gospodin Ne”, jer je bio beskompromisan tokom pregovora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here