Ministarstvo odbrane Rusije
Ruski specijalci, pripadnici GRU-a (Foto: Arhiva)

Sa Zapada stiže nova senzacija o „zlim ruskim špijunima“ – francuski list „Mond“ je objavio članak u kom, navodno, otkriva tajnu bazu ruskih špijuna GRU (elitne jedinice). Autor navodi 15 imena „ruskih specijalaca“ koji su „radili u Francuskim Alpima u periodu od 2014. do 2018. godine“.

„Mond“ tvrdi da je nakon događaja u Solsberiju, gde su u martu 2018. godine bili otrovani bivši ruski obaveštajac Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, specijalne službe Velike Francuske, Britanije i Švajcarske došle na trag 15 „ruskih špijuna“.

Autori francuskog lista pišu da kontraobaveštajna služba Francuske smatra bazu u Alpima „štekom“ gde se nalazi potrebna materijalno-tehnička oprema. Tamo su ruski agenti više puta boravili. Oni su, navodno, izvodili svoje akcije u Bugarskoj, Moldaviji, Crnoj Gori i drugim državama, a ne samo u Francuskoj.

– To je nekakav brzo skrojen detektivski roman – prokomentarisao je francusku senzaciju za ruske medije veteran ruske obaveštajne službe Rustem Klupov.

– Taj koji je objavio ovu vest verovatno je negde nešto čuo i do kraja nije razumeo. Ne mogu da zamislim gde se na Alpima može napraviti neka baza i šta se podrazumeva pod izrazom “baza”? Kada se govori o specijalcima jasno je: to su ljudi koji nose oružje, municiju, specijalna sredstva. A ovde je samo spisak imena. Ne, ruska špijunska baza po verziji Francuza je malo verovatna. Lažna vest, ništa više – objasnio je ruski veteran.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here