Tanjug
Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je da Francuska nema magično rešenje za Kosovo, da je svesna da je to osetljivo i bolno pitanje za Srbiju i da želi da pomogne, jer status kvo nije dobro rešenje.

– Dijalog je zaustavljen i tenzije mogu da se pojačaju… Mi osuđujemo sve provokacije i smatramo da treba nastojati da se dijalog nastavi. To je kao vožnja bicikla, ako ne okrećete pedale pašćete – rekao je Mondoloni.

Mondoloni je dodao da Francuska želi da se “možda već početkom jeseni” organizuje sastanak lidera Srbije i Kosova sa zvaničnicima Francuske i Nemačke.
– Na tome radimo s našim prijateljima Srbima, Nemcima, u kontaktu smo s kosovskom stranom kako bi relativno brzo mogli da organizujemo sastanak – dodao je ambasador.
On je podsetio da je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom posete Beogradu rekao da je na dvema stranama da pronađu rešenje uz posredovanje EU jer je to evropsko pitanje.
– Nije na Francuskoj da nameće rešenja, ono treba da nađu dve strane, ali nam deluje evidentno da rešenje mora da bude kompromisno, a kompromis se postiže dijalogom, uzdržanošću, a ne provokacijama i pretnjama – rekao je ambasador Mondoloni.
Odgovarajući na pitanje o izjavama iz Prištine da bi možda Kosovo trebalo da kupi francusko oružje da bi dobilo podršku Pariza, ambasador je rekao da je saradnja u oblasti odbrane sa Srbijom potpuno u skladu s međunarodnim obavezama Francuske.
– Ne mogu da komentarišem izjave političara s kojima nisam u kontaktu. Mi sa Srbijom, prijateljskom zemljom, imamo saradnju, mnogo sporazuma u raznim oblastima, pa tako i vojnu – izjavio je Mondoloni.

1 COMMENT

  1. Sta? Kakvo resenje? Zapad je sa svojim ponasanjem ohrabrio albance da rade ovo sto danas rade! Da se niste mesali ovo bi bilo odavno reseno! Ali vi imate dupli moral, i blebecete jedno a radite drugo, ucite kriminalce kako da se ponasaju! Vas je jedini plan da slomijete Srbiju!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here