U meču za treće mesto na Evropskom prvenstvu naše košarkašice u “Štark areni” savladale Veliku Britaniju sa 81:55 (25:16, 15:17, 21:6, 20:16).

Srbija: Bruks 8 (0-3 za tri), Jovanović 11 (3-3), Petrović 14 (1-2), Škorić 7 (1-1), Stanaćev 6, Butulija 4 (0-4), Čađo 6 (2-5), Crvendakić 5 (1-3), Milić 5, Miljković 7 (1-2), Stanković 8. Nije igrala Dabović. Selektor: Maljković.

Velika Britanija: Fagbanle 23, Hendi 3 (1-5), Lidhem 8 (0-4), Samjuelson 4 (0-6), Vandervel 11 (1-1), Grin 4, Džons (0-2), Monakana (0-1), Simpson 2 (0-1). Nisu igrale Kempbel, Kolins, Šou. Selektor: Buketa.

Od početka se videlo da su naše, uprkos gorčini zbog poraza pred domaćom publikom u polufinalu protiv evopskog prvaka Španije, rešene da se domognu medalje i da ne klonu u susretu prebogate košarkaške tradicije sa skromnom britanskom. Pobeda ni u jednom trenutku nije došla pod znak pitanja, iako su u prvom poluvremenu Ostrvljanke, koje su postigle nenadani uspeh i četvrtim mestom, koristile svaku priliku da smanje naše vođstvo.

U drugom delu prednost Srbije je samo rasla. Mogla je u jednom trenutku da dosegne i 30 poena razlike. Na kraju radost naših košarkašica bila je izraz njihovog zadovoljstva jer medalja je medalja, a ne treba izgubiti iz vida da je na Evropskom prvenstvu načinjen značajan korak ka Olimpijskim igrama dogodine u Tokiju, što treba potvrditi na kvalifikacionom turniru za koji kartu ima šest prvoplasiranih.

Kraj utakmice. Srbija je uzela bronzu, drugu evropsku medalju posle zlata 2015.

IV četvrtina

37`: 77:49 – Posle nekog vremena trojke za naše, dve uzastoce. Škorićeva i Jovanovićeva su bile precizne.

35`: 69:43 – Bilo je nekoliko prilika za prednost i od 30 poena.

Medalja je nadohvat ruke

III četvrtina (21:6; 61:39)

27`: 57:37 – Raste prednost naših. Prvi put i +20.

22`: 44:33 – S 4:0 (Stankovićeva pa Butulija) prednost je dosegla i do dvocifrene.

Drugo poluvreme je počelo sa oba promašaja Butulije uz slobodnih bacanja.

Poluvreme. Naše su neprestano u vođstvu, zahvaljujući i šutu za tri poena od 50% (6-12), ali Britanke koriste svako opuštanje da se primaknu za petama. Petrovićeva je najefikasnija u našem timu s 10 poena, a ima toliko i skokova (četiri u napadu).

II četvrtina (15:17; 40:33)

19`: 38:33 – Opet su nam Britanke prišle, a usledila je trojka Sonje Petrović.

15`: 33:26 – Britanke su se s 4:0 primakle na četiri poena zaostatka, a onda je i Petrovićeva dala trojku.

Aleksandra Stanaćev u prodoru pored britanske igračice

I četvrtina (25:16)

Razlika u klasi se videla u prvoj četvrtini, iako su Britanke u jednom delu imale seriju 8:0. Naše su dale četiri trojke iz sedam pokušaja. Prednjačila je Miljkovićeva sa sedam poena.

7`: 15:12 – Serija Britanki od 6:0 primorala je Maljkovićevu da uzme tajm-aut.

4`: 15:6 – I Jovanovićeva pogađa trojku.

3`: 12:4 – Miljkovićeva postiže i trojku. Pre nje uspešna je bila i Crvendakićeva. Protiv Španije u polufinalu 1-11 za tri poena, a sada već 2-3.

2`: 6:0 – Miljkovićeva od početka koristi ukazano poverenje. Pogodila je oba puta za dva poena.

Miljkovićeva prednjačila u našem timu na početku

Utakmica je počela. Naša prva petorka Crvendakić, Jovanović, Petrović, Bruks, a umesto Dabovioćeve Miljkovićeva.

Pre tri godine naša ženska košarkaška reprezentacija je bila učesnik Olimpijskih igara prvi put pod imenom Srbija, a kao nastavljač jugoslovenske tradicije prvi put posle 1988. Iako je u Rio otišla kao evropski prvak, medalja je bila potajna nada.

I tada se u polufinalu isprečila Španija, kao i sada na Evropskom šampionatu, ali naše u meču za bronzu nisu klonule duhom. Savladana je Francuska i to odličje je zaista bilo zlatnog sjaja.

U meču za treće mesto sada bronza bi bila zlatnog sjaja Velikoj Britaniji, koja žensku reprezentaciju ima odskoro i nikada, naravno, nije dosegla ovako daleko. Srbija, budući da je domaćin, iz polufinala je izašla utučeno jer su joj se važeće evropske prvakinje izmigoljile u finale. Obaveza je našeg tima da se uzdigne, iako će biti bez povređene Ane Dabović, jer i bronza se osvaja kao i zlato.

 

1 COMMENT

  1. IPAK SU NAJBOLJE

    Bez ikakve namere da osporim pobedu Španije nad našim timom,smatram da je Španija imala sreće! Zašto? Prosto i jasno. Naša vedeta i najbolja košarkašica Ana Dabović, koja je na prethodnim utakmicama u proseku ubacivala više od 15 koševa i bila predvodnik u svim napadima,nije mogla da zbog slomljenog prsta desne ruke da svoj učinak, kao u prethodnim mečevima. Jer naš tim je za vreme ovog turnira funkcionisao kao jedan idealni mehanizam u kome je najvažniji deo bila zapravo Ana!
    Zato,ako Marina bude i dalje mogla da vodi naše košarkašice, smeši nam se visok plasman na svim budućim turnirima, pa i na Olimpjadi!Poželimo im sreću, jer su to i zaslužile.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here