EPA-EFE/Sergei Karpukhin
Alberto Fernandes i Vladimir Putin

Argentina se nalazi u teškoj situaciji, zemlja ima veliki spoljni dug koji je nastao najvećim delom zbog Sjedinjenih Američkih Država, stoga Buenos Ajres treba da se oslobodi zavisnosti od Vašingtona i otvori nove mogućnosti u saradnji sa Rusijom, izjavio je predsednik Argentine Alberto Fernandes.

– Argentina se sada nalazi u teškoj situaciji, jer imamo ozbiljan spoljni dug, a teška je i ekonomska situacija – rekao je Fernandes na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je dodao da je od 1990-ih Argentina bila veoma orijentisana na SAD, a ekonomija zemlje u velikoj meri zavisila od SAD i odnosa Buenos Ajresa sa Vašingtonom. Predsednik je dodao da je „zbog ovih odnosa nastao i dug prema MMF-u“.

– U prvom periodu, kada je naša partija bila na vlasti 2003-2015, pokušali smo da se toga oslobodimo, te zavisnosti od Sjedinjenih Američkih Država. Ako se sećate, već tada smo potpisali strateški sporazum sa Rusijom. Ali 2015. je na vlast u Argentini došla druga partija i ponovo je počela da uspostavlja te odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, a dug je nastao uglavnom zbog toga – objasnio je predsednik.

– Uporno se zalažem za to da se Argentina oslobodi ove zavisnosti od MMF-a i Sjedinjenih Američkih Država. I da otvaramo nove mogućnosti, posebno u saradnji sa Rusijom. Uveravam vas da zaista želimo da razvijamo saradnju sa Rusijom – zaključio je Fernandes.

On je dodao da bi Argentina mogla da postane kapija Rusije za rad u Latinskoj Americi.
Prema njegovim rečima predsednika, Argentina i Rusija imaju mnogo započetih poslova za produbljivanje i proširenje saradnje, a zemlje bi mogle dobro da rade u mnogim oblastima.

– Mislim da Argentina u izvesnoj meri može da postane kapija za Rusiju u Latinsku Ameriku. Mi bismo mogli da vam budemo odskočna daska za razvoj saradnje sa zemljama Latinske Amerike – istakao je Fernandes.

Govoreći pandemiji, predsednik on je rekao da u Argentini veoma cene pomoć Rusije u borbi protiv kovida, s obzirom da je Rusija slala vakcine.

Fernandez je dodao i da je Argentina postala odskočna daska za distribuciju ruskih vakcina protiv kovida u Ekvador, Peru i Paragvaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here