Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.

Događaju prisustvuje i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ambasador Sem Fabrici.

Dan Evrope je praznik koji se obeležava povodom predstavljanja predloga kreiranja organizovane Evrope od strane Roberta Šumana 9. maja 1945. godine. Ovaj predlog poneo je naziv “Šumanova deklaracija” i smatra se pretečom uspostavljanja Evropske unije.

Na Savetu Evropske unije održanom u Milanu 1985. godine, usvojen je predlog da se svake godine obeležava Dan Evrope.

Prisutnima se najpre obratio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici koji je pozdravio sve goste i poželeo im srdačnu dobrodošlicu.

“Ja se svima svim srcem zahvaljujem što smo se okupili uči godišnjice Šumanove deklaracije. Evropa je tada bila slaba. Izašla je iz rata, iz Holokausta. U proteklih sedam decenijia mi smo ispunili tu ambiciju sa trajnim mirom”, rekao je Fabrici.

Govoreći o savremenim izazovima, Fabrici je rekao da epidemija koronavirusa predstavlja poslednji stres koji testira jedinstvo Evropske unije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom svog obraćanja na svečanom skupu pozdravio sve prisutne i čestitao Dan Evrope.

Predsednik je rekao da moramo mnogo napora da uložimo u reforme.

Istakao je da su posebno važne reforme u oblasti vladavine prava kojima ozbiljno pristupamo.

– Verujem da ćemo novom snagom uspeti da promenimo odnos građana Srbije i da dobijemo veće poštovanje od predstavnika EU. Tačno je ono što je rekao Fabrici, EU je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije – rekao je Vučić.

Rekao je da je prilikom nedavne posete EU, koju je ocenio najboljom do sada, Srbija dobila dodatnu podršku infrastrukturnim projektima pre svega za modernizaciju, odnosno gotovo izgradnju nove pruge Beograd-Niš-Preševo.

To je, kaže, potvrđeno u pismu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, ističući da je to najlepše pismo koje je dobio do sada iz Brisela.

– Zahvalan sam Fon der Lajen što je istakla da je to prekretnica u našim odnosima. Jeste prekretnica, jer ta podrška prevazilazi sve što smo zajedno uradili i kada pogledate razmere i snagu  i značaj tog projekta – kazao je on.

Rekao je da Srbija i njeni građani smatraju Evropu svojom kućom i da zato želimo da damo koliko možemo svoj doprinos miru, kroz regionalno povezivanje, Berlinsku konferenciju i mini Šengen.

– Ohrabren porukom evropskih zvaničnika nadam se da ću moći uskoro da ih ugostim, kako bi razgovarali o daljem ubrzanju našeg evropskog puta – zaključio je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here