EPA-EFE/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Savezni premijer Skot Morison

Savezni premijer Skot Morison obećao je niže cene za sve lekove koji su uključeni u Program farmaceutskih beneficija (PBS – Pharmaceutical Benefits Scheme).

Ukoliko Koalicija ponovo osvoji vlast na predstojećim izborima, lider liberala se obavezao da će maksimalni iznos za plaćanje leka za hronične bolesnike i druge pacijente iznositi 32,50 dolara umesto sadašnjih 42,50 dolara po receptu.

– Smanjenje cene će značiti da bi maksimalni trošak za bilo koji lek na PBS-u bio 32,50 dolara, čime bi se pacijentima uštedelo do 120 dolara godišnje – poručio je Morison.

Međutim, opozicija je oštro kritikovala trenutak koji je premijer izabrao za ovu objavu, imajući u vidu da su pojedini uticajni članovi Liberalne stranke otkrili ovaj plan uoči objave saveznog budžeta, ali je on ubrzo povučen.

Portparolka opozicije za pitanje finansija Kejti Galaher rekla je da će i laburisti uskoro otkriti sopstvenu politiku za cene lekova, nagoveštavajući da će uslediti slične smernice kao vladine – ali da se neće obavezati na današnju najavu Morrisona.

– Imaćemo više da kažemo o ovome, kao i o činjenicama šta je zapravo podstaklo Morisona na objavu koju je dao danas – rekla je Galaher.

Drugim rečima, laburisti smatraju da je saopštavanje plana za snižavanje cena lekova sa PBS liste trik kojim Koalicija pokušava da skrene pažnju sa prošlonedeljne objave skoka inflacije na 20-godišnji maksimum, kao i rastućih troškova života.

Vlada je saopštila da će ušteda na jeftinijem učešću za lekove biti od koristi za čak 19 miliona Australijanaca, a da će nova uredba koštati budžet 150 miliona dolara godišnje.

Međutim, čak i ako Koalicija pobedi na izborima, lekovi sa PBS liste neće biti jeftiniji od početka nove finansijske godine 1. jula 2022, već će odluka stupiti na snagu šest meseci kasnije, 1. januara 2023.

– U ovogodišnjem budžetu smo uvideli potrebu da preduzmemo mere kako bismo olakšali pritiske na troškove života, jer znamo da su ti pritisci stvarni – rekao je Morison.

– Postoje mnoge stvari koje ne možete kontrolisati, kao što su recimo rat u Evropi ili prirodne katastrofe. Ne možete kontrolisati ni da li postoji pandemija ili ne, a sve ove stvari utiču na rast cena koje Australijanci plaćaju svaki dan. Ali, zato možemo da učinimo našu zaštitnu mrežu velikodušnijom tako što ćemo pomoći ljudima koji uzimaju ove lekove da smanje plaćanje za 10 dolara za svaki pojedinačni recept – objasnio je premijer.

Druga debata 8. maja

Lideri liberala i laburista suočiće se u drugoj predizbornoj debati u nedelju, 8. maja od 8.30 uveče, u studiju Kanala 9.

Premijer Skot Morison i lider opozicije Entoni Albaneze složili su se da te večeri odgovaraju na pitanja koja će im pripemiti i postavljati panel troje iskusnih političkih novinara i urednika sa Kanala 9, Radija 9 i dnevnih listova The Age i Sydney Morning Heralda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here