Moskva Kijevu: Od juna plaćanje unapred ili nema gasa

0

Rusija je uputila ozbiljno upozorenje vlastima u Ukrajini – Kijev će od juna morati da unapred plaća isporuke gasa, jer postoje milijarde dolara neplaćenih računa, upozoravaju ekonomski stručnjaci.
"Rusija prelazi na režim plaćanja unapred za gas koji dostavlja Ukrajini", navedeno je iz ruskog Ministarstva energetike. Ukrajina je do prošle srede trebalo da plati Rusiji dug za gas u iznosu od 3,5 milijardi dolara. Međutim, do marta Moskva nije primila nijednu uplatu. Moskva upozorava da Rusija "ne može i ne mora sama da nosi teret podrške ukrajinskoj ekonomiji i da stalno daje popuste na cenu gasa i briše dugove".
Ruski predsednik Vladimir Putin dao je u aprilu vlastima u Kijevu rok od mesec dana da reše pitanje gasa i zapretio prelaskom na sistem plaćanja unapred.
Generalni direktor Gasprom eksporta i zamenik predsednika ruskog "gasnog diva", Aleksandar Medvedev, sada upozorava da se ne mogu tolerisati neplaćeni ukrajinski računi. EU uvozi četvrtinu svog gasa od Rusije, od čega gotovo polovina prelazi preko teritorije Ukrajine.
– Ukrajina neće platiti unapred za ruski gas po Gaspromovoj novoj, višoj ceni – izjavio je ministar energetike Ukrajine Jurij Prodan.
Rusija je u četvrtak naredila ukrajinskim vlastima da unapred plate za sve buduće isporuke prirodnog gasa zbog milijardi dolara zaostalog duga.
Taj zahtev je usledio pošto Ukrajina nije platila aprilski račun za isporučeni gas, koji je izračunat po novoj ceni od 485,5 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.
"Mi ne možemo da platimo tu cenu", preneo je Interfaks izjavu Prodana.
Ruski ministar energetike izjavio je da je Ukrajina propustila poslednji rok za plaćanje duga od 3,5 milijardi dolara i da će ubuduće sav gas koji bude isporučivan od juna – morati da plate unapred.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here