EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Moskva smatra da je odluka Letonije da zabrani emitovanje na ruskom jeziku u medijima još jedna manifestacija agresivnog šovinističkog nacionalizma.

To je najgrublja diskriminacija, izjavila je u petak portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsetila da je Sejm Letonije 28. septembra odobrio novu koncepciju nacionalne bezbednosti prema kojoj će letonskim javnim medijima od 1. januara 2026. godine biti zabranjeno emitovanje programa na ruskom jeziku.

“Taj korak smatramo najgrubljim aktom diskriminacije i segregacije na etnolingvističkoj osnovi, još jednom manifestacijom agresivnog šovinističkog nacionalizma koji je letonsko rukovodstvo uzdiglo na rang državne politike i ideologije”, navela je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Kako je dodala, još jedan napad Rige “u konstantnom ratu sa ruskim jezikom i konfrontaciji sa stanovnicima zemlje koji govore ruski” govore o njenoj “nemoći u izgradnji istinski demokratskog i inkluzivnog društva”.

Po rečima Zaharove, “u skladu sa beskompromisnom rusofobičnom politikom koju vodi Riga, oni su, zapravo, na zakonodavnom nivou izjednačili pretnju nacionalnoj bezbednosti sa činjenicom da u zemlji nastavljaju da govore, misle i saznaju vesti na ruskom jeziku”.

Značajno je da se takve akcije preduzimaju u zemlji u kojoj je ruski glavno sredstvo komunikacije za 40 odsto stanovništva, zaključila je ona.

4 COMMENTS

  1. “Slozni i mocni” ne mogu da pobede “ludog” i “bolesnog”, vise puta sahranjenog. Kad ce uvideti svoj poraz i potpisati kapitulaciju? Ludaci, nisu videli da su napali one koji su im bili potrebni. Nova svetska sila samo ceka i smesi se. Jos nije kasno da se povuku i rasformiraju NATO. Navikli su na silu i to im se osvetilo. Sateliti sa razlogom strahuju, jer vide svoj kraj.

  2. Наказне државице, они траже санкције Србији. Пожури Владимире дуго су били сами.

  3. Lazar
    Pa normalno! S’ obzirom da tada nece ni postojati kao drzava, nece moci ni bilo sta da emituje!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here