EPA
Angela Merkel i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Bivši francuski predsednik Fransoa Oland i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel osam godina su obmanjivali Rusiju kako bi pripremili Ukrajinu za sukob, govoreći o svojoj posvećenosti Minskim sporazumima umesto da zaista teraju Ukrajinu na mir, izjavila je predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

– Uvek (su obmanjivali)! Više puta smo se suočavali jednostavno sa lažima – jedno govore, drugo rade, treće podrazumevaju. A ta priznanja: i Merkelova i Oland da su nas obmanjivali svih ovih osam godina, umesto da teraju Ukrajinu na mir, sedne za pregovarački sto sa svojim narodom – oni su to vreme iskoristili da napune Ukrajinu oružjem i pripreme oružani napad na teritoriju Donbasa i Krim – rekla je Matvijenko za televiziju „Rusija 1“.

Ona je primetila da je upravo iz tog razloga „jednostavno bila neizbežna“ specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini.

– A da takva odluka nije doneta, posledice bi za nas bile katastrofalne – dodala je ona.

Prema njenim rečima, u Rusiji su zaista verovali da su lideri država Normandijskog formata „ozbiljni političari i da shvataju odgovornosti za posledice“.

– Ali sumnjali smo da to nije iskreno i shvatali da bi, da su želeli mirovne pregovore, prisilili Kijev. Ali, naprotiv, oni su pozivali Kijev da se pripremi za oružano zauzimanje teritorija i činili sve da ojačaju oružane snage – zaključila je Matvijenko.

Peskov: Minski sporazumi – igra šibicarenja

Sa svoje strane, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da su Minski sporazumi bili igra šibicarenja i ta obmana je u velikoj meri odrešila ruke kijevskom režimu da organizuje masakr Rusa u sopstvenoj zemlji.

– I to je pogoršalo situaciju, podstaklo kijevski režim na mnogo načina, odrešilo im ruke da organizuju masakr Rusa u svojoj zemlji i to je donelo specijalnu vojnu operaciju – rekao je Peskov.

Početkom decembra 2022. godine bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da su Minski sporazumi bili pokušaj da se Kijevu pruži vreme za jačanje. Odmah za njom to je potvrdio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland. Prema njegovim rečima, tadašnja geopolitička situacija nije išla u korist Ukrajine, a Zapadu je bila potrebna pauza.

Ruski predsednik Vladimir Putin prokomentarisao je da su ga ove izjave iznenadile, budući da je računao na iskrenu želju evropskih zemalja da učvrste mir i izbegnu vojni sukob u Ukrajini.

1 COMMENT

  1. Ma sta vas briga za Zapad. Imate Belorusiju. Jedina svetla tacka u Putinovom evroazijskom poduhvatu. Ni Kazahstan, ni Kirgistan, pa ni Tadzikistan ga ne zele. Znaci nije Zapad jedini. Kina gleda kao i uvek – svoj interes.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here