EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Moskva nema osnova da veruje Berlinu na reč u vezi sa slučajem Navaljnog.

Ona je poručila da Sovjetski Savez i Rusija nikada nisu sproveli istraživanje o razvoju supstance poznate kao novičok.

– Očigledno da Berlin ne žuri da podeli ove informacije (o situaciji u vezi sa Navaljnim) i istovremeno zahteva hitnu akciju Rusije. Moskva nema ni osnova ni planova da veruje Berlinu na reč – rekla je Zaharova tokom brifinga.

Ona je dodala da je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova produžilo rok za istragu o slučaju Navaljnija, čekajući informacije od Nemačke.

– Berlin još nije dostavio biološke uzorke Navaljnog i rezultate testa, niti je obezbedio bilo kakve informacije o prirodi lečenja koje taj ruski državljanin dobija na klinici Charite. Nemačka nije obezbedila nikakvu saradnju o organizovanju razgovora između njega i ruskih istražitelja – rekla je Zaharova.

Na pitanje da li misli da postoji protivrečnost u izjavama da Rusija nikada nije nije posedovala novičok i prošlonedeljnog komentara direktora Spoljne obaveštajne službe Sergeja Nariškina da su eliminisane zalihe ovog hemijskog agensa, Zaharova je rekla da Sovjetski Savez i Rusija nikada nisu sproveli istraživanje o stvaranju supstance poznate kao novičok.

– Više puta smo govorili da Sovjetski Savez i Rusija, za razliku od zapadnih zemalja, nikada nisu imale istraživačke i razvojne radove na projektima s kodnim imenom novičok. Mogu samo da potvrdim da ruski stav po ovom pitanju nije promenjen – poručila je Zaharova.

Ona je dodala da „što se tiče brojnih spekulacija“ pojedinaca na ovu temu i „netačnih interpretacija“ izjava ruskih zvaničnika u masovnim mediima, „nije potreban komentar“.

Navaljnom je prošlog meseca pozlilo u Sibiru, nakon čega je smešten u bolnicu u Omsku, a potom u stanju indukovane kome prebačen na lečenje u Berlin, odakle je pušten danas.

Nemačka tvrdi da rezultati tri laboratorije pokazuju da je otrovan nervnim agensom nivočokom, što Moskva negira.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime