EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Odluka nemačkih vlasti da se suprotstave Južnoafričkoj Republici u Ujedinjenim nacijama, koja je podnela tužbu Međunarodnom sudu UN protiv Izraela zbog genocida u Gazi nije iznenadila Rusiju, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

– To se događa u svetlu bespogovorne podrške koju Berlin uvek pruža Izraelu bez osvrtanja na njene posledice – navela je Zaharova.

Ona je naglasila da takva politika Berlina odavno zauzima važno mesto među tihim dogmama i “poretkom zasnovanim na pravilima” koja određuje Vašington.

Prema mišljenju Zaharove, nemačka elita je učinila medveđu uslugu Izraelu: Berlin se u saopštenju oslanja na “istoriju Nemačke i zločine protiv čovečnosti u vidu Holokausta”, samim tim označavajući sebe kao “eksperta” za pitanja masovnog ubijanja ljudi.

– Istorija zna mnogo primera kada su zločinci koji su počinili teške zločine kretali ispravnim putem i, koristeći svoja znanja o nezakonitom iskustvu, pomagali da se spreče slična zlodela… Vidimo da je Nemačka pošla drugim putem odnosa sa svojom prošlošću. Ponovo, kao pre 80 godina, u postupcima zvaničnog Berlina se uočava deljenje ljudi po nacionalnoj pripadnosti, koje je podignuto na novi, izoštreniji nivo –  navela je Zaharova.

Moskva ponašanje nemačkih vlasti smatra nedopustivim, nemoralnim i nezakonitim, navela je Zaharova i dodala da najviše zabrinjava obnova nemačkog militarizma u svetlu odobravanja neonacističke prakse.

– Ta tendencija može imati krajnje negativne posledice za sudbinu same Nemačke, kao i Evrope i sveta, ako se ima u vidu nemačko protivrečno istorijsko iskustvo – dodala je Zaharova.

3 COMMENTS

  1. A sad, da naš drug precednik podnese krivičnu prijavu amerima za izbornu krađu od pre četiri godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here