commons.wikimedia/mos.ru
Moskva

Ambasadi SAD u Moskvi juče je uručena nota sa zahtevom da se prekine mešanje u unutrašnje poslove Rusije.

– Ruski spoljnopolitički resor konstatuje da, bez obzira na više puta ponovljena upozorenja, pre svega u noti Ministarstva inostranih poslova Rusije od 9. decembra 2022. godine, američka diplomatska misija nastavlja zlonamerne aktivnosti u informacionom prostoru, dozvoljavajući sebi nepodobne iskaze o rukovodstvu zemlje u kojoj boravi, kao i širenje lažnih vesti o Oružanim snagama Ruske Federacije, što spada u krivična dela – rekao je za “Sputnjik” izvor blizak Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

Prema rečima ovog izvora, “američke diplomate su upozorene da ne pokušavaju da se bave subverzivnim aktivnostima, regrutujući ’agente uticaja’ sa ciljem da seju razdor u ruskom društvu i podstiču antidržavno delovanje”.

Takođe se najavljuje da će “saradnici koji su u tome učestvovali biti deportovani, bez obzira na to koje funkcije obavljaju”. Novoj američkoj ambasadorki Lin Trejsi, koja je u Moskvu stigla prošlog meseca, kako se kaže, oštro je predočeno da je neophodno da strogo poštuje ruske zakone i da prekine delatnost koja je protivna zahtevima vlasti Ruske Federacije i odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Ruska strana, poručeno je, “ne namerava da se miri s pomahnitalom ruskom propagandom, koja se širi preko informacionih resursa ambasade SAD i namerava da iskoristi sva dostupna sredstva za njenu neutralizaciju”.

U najnovijim obaveštajnim podacima britanskog Ministarstva odbrane stoji da će “ruski lideri nastaviti da zahtevaju ekstenzivan napredak, ali je malo verovatno da Rusija može da ojača snage potrebne da znatno utiču na ishod rata u narednim nedeljama”. Prema pisanju “Gardijana”, ova procena izneta je u trenutku kada Rusija šalje pojačanje na istok Ukrajine uoči nove ofanzive, koja bi mogla da počne sledeće sedmice. Ruske snage su uspevale da osvoje samo nekoliko stotina metara teritorije nedeljno, tvrdi se u obaveštajnim podacima i procenjuje da je “to gotovo sigurno zato što Rusiji sada nedostaju municija i manevarske jedinice potrebne za uspešne ofanzive”.

U Americi se ponovo povela polemika o tome da li su ulaganja u rat u Ukrajini opravdana. Republikanski kongresmen Met Gec je na zasedanju Kongresa rekao da Vašington troši desetine milijardi dolara u cilju raspirivanja konflikta koji ne odgovara nacionalnim interesima Amerike, osim što će biti zadovoljeni apetiti američkih proizvođača oružja.

– Koliko ćemo još da potrošimo na Ukrajinu? Postoji li neka granica? Predsednik Bajden će nam reći kako moramo još mnogo da uradimo za Kijev – rekao je on i dodao da Bela kuća svakog dana prelazi sopstvene crvene linije isporučujući ukrajinskoj vojsci sve jače naoružanje.

Američki establišment, međutim, ne odustaje od planova prema Ukrajini. Potpredsednica SAD Kamala Haris će na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sledeće nedelje razgovarati o budućoj podršci Vašingtona Ukrajini. Kijev i dalje čeka obećane zapadne projektile većeg dometa i borbene tenkove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here