EPA/Sergei Ilnitsky
Ruska vojska

Moskva će poslati 30 svojih modernih borbenih tenkova u Tadžikistan, na granici sa Avganistanom.

Pokušaće da ojača zajedničku granicu nakon što su se američke snage povukle iz regiona poslednjih nedelja, piše RT.

U saopštenju koje su u petak objavili ruski načelnici odbrane, zvaničnici su rekli da će najnoviji hardver biti isporučen vojnicima stacioniranim u ovoj planinskoj centralnoazijskoj državi.

– Do kraja ove godine 30 savremenih tenkova će zameniti ranija borbena vozila koja je koristio tenkovski bataljon u ruskoj vojnoj bazi u Tadžikistanu – rekao je pukovnik Hanif Beglov, komandant oklopne divizije za Centralni vojni okrug.

Moskovsko ministarstvo odbrane je u procesu uvođenja glavnog borbenog tenka T-72B3M, nadograđene varijante modela koji je prvi put razvio Sovjetski Savez 1973. godine.

Iako je originalna verzija brzo postala oslonac oklopnog korpusa Crvene armije, podrazumeva se da nikada nije video akciju u SSSR-ovoj invaziji na Avganistan, gde su borbe trajale deceniju od 1979.

Ruski vrh naglašava da je T-72B3M teži oklop, pružajući bolju zaštitu posadi i njenim unutrašnjim mehanizmima, dok istovremeno koristi poboljšani top sa mogućnošću termovizijskog snimanja.

Posada takođe može zavisiti od novog komunikacionog sistema i zaštićena je od glasnih zvukova, omogućavajući komandantima da ostanu u kontaktu i koordiniraju se na bojnom polju čak i dok pucaju na neprijateljske položaje.

U julu je jedan od najviših generala Moskve rekao da će njegova zemlja pojačati svoju podršku zemljama susednim Avganistanu kroz Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti, sastoji se od šest bivših sovjetskih republika, uključujući Tadžikistan.

Od tada su hiljade ruskih i tadžikistanskih vojnika, kao i onih iz obližnjeg Uzbekistana, izveli kolosalne vežbe blizu granice, osmišljene da uvežbavaju odbijanje napada.

Postoji bojazan da bi se nestabilnost u Avganistanu nakon povlačenja SAD -a mogla preliti preko granica u susedne zemlje, te da bi se zbog toga mogla povećati trgovina drogom i ilegalna migracija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here